E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

Сектор аналітично-інформаційної роботи та прогнозування відділення НСПП в Кіровоградській області


17 липня 2014 року М. Рішняк, начальник відділення Національної служби посередництва і примирення в Кіровоградській області (далі – Відділення) взяв участь у засіданні Кіровоградської обласної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення (далі – Робоча група).

В. Атаманчук, заступник голови Кіровоградської обласної державної адміністрації, відкриваючи засідання звернула увагу його учасників на негативні впливи такого явища як «тіньова» зайнятість населення, як на відносини у сфері праці так, і на фінансово-бюджетні відносини. Адже, існування фактичних трудових відносин без їх належного оформлення відповідно до вимог законодавства про працю позбавляє працівників усіх соціальних гарантій і пільг, права на належні і безпечні умови праці, державних гарантій прав працівників на охорону праці, на пільги і компенсації за важкі і шкідливі умови праці, відшкодування роботодавцем у разі ушкодження здоров’я тощо. «Тіньова» зайнятість призводить до порушень у сфері оплати праці, майбутнього пенсійного забезпечення. Більше того, «нелегальна» оплата праці призводить до порушень у сфері оподаткування, належного формування державних соціальних фондів, місцевих і державного бюджету. Останнє, у свою чергу, негативно позначається на забезпеченні сталого соціально-економічного розвитку територій і держави в цілому. Тобто, «тіньова» зайнятість і нелегальна оплата праці породжують суспільні проблеми глобального характеру. Тому, ці проблеми мають бути в центрі уваги влади і громадськості.

Про проведену роботу районними робочими групами з легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення станом на 01 липня 2014 року інформували керівники Бобринецької, Долинської, Маловисківської, Новоукраїнської та Олександрійської районних державних адміністрацій.

Учасники засідання обговорили можливі шляхи подолання проблем «тіньової» зайнятості та нелегальної виплати заробітної плати, підвищення ефективності діяльності робочих груп.

М. Рішняк звернув увагу учасників засідання на такий аспект, як відсутність у працівників, які працюють без оформлення трудових відносин відповідно до вимог законодавства про працю, можливості легального захисту своїх прав та інтересів, у тому числі, реалізації права на вирішення колективних трудових спорів (конфліктів). Наголосив, що одним із шляхів виправлення ситуації є сприяння підвищенню правової культури як найманих працівників, так і роботодавців.

Матеріали засідання обговорені у Відділенні та можуть бути орієнтиром у визначенні напрямів діяльності щодо запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів).