E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

Оксана Атаманюк, заступник начальника відділення НСПП в Полтавській області – завідувач сектора правового забезпечення

Полтава 4.122 грудня 2014 року відбулася трансляція на обласному радіо «Лтава» програми «Будні» із виступом заступника начальника відділення НСПП в Полтавській області. Упродовж тридцяти хвилин ефірного часу Оксана Атаманюк поінформувала громадськість Полтавщини про завдання та функції Національної служби посередництва і примирення, як постійно діючого державного органу, покликаного забезпечувати переговорний процес і процедуру вирішення колективних трудових спорів (конфліктів), що виникають між найманими працівниками і роботодавцями.

У своєму виступі вона також розповіла про умови, які виникли в державі на початку її незалежності і спонукали до необхідності утворення даної інституції. Такими причинами були падіння економіки, які спричиняли зупинку виробництва, масштабні вивільнення найманих працівників, виникнення зарплатної заборгованості, а як наслідок страйки, мітинги та інші акції соціального протесту. Під час створення НСПП були враховані рекомендації Міжнародної організації праці та досвід розвинених країн, які формувалися разом із становленням економіки їх країн. Відділення НСПП в Полтавській області здійснює свої повноваження з січня 2001 року відповідно до норм Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)».

Під час ефіру, журналістом обласного радіо «Лтава» Іриною Соляник були поставлені запитання, які на сьогодні турбують працівників області. Зокрема, Оксана Атаманюк відповіла на питання щодо найпоширеніших порушень законодавства, які спричиняють конфліктні ситуації, переваги та етапи вирішення колективних трудових спорів (конфліктів), можливості запобігання на ранніх етапах їх виникнення та щодо проведення страйків, як конституційної норми захисту своїх економічних і соціальних інтересів. Відповідаючи на питання наводила приклади вирішення колективних трудових спорів (конфліктів) на Полтавщині, які відбувалися у правовому полі та були врегульовані відповідно до норм законодавства. Зокрема, класичним прикладом врегулювання були колективні трудові спори на ВАП «Полтавський хлібокомбінат». Так, за час своєї діяльності відділенням НСПП вирішено 135 вимог у 63 колективних трудових спорах.

Для виконання визначених завдань і функцій значну допомогу надає сформований на території області позаштатний інститут Національної служби посередництва і примирення у складі: 15-ти трудових арбітрів НСПП, 6-ти незалежних посередників НСПП та 29-ти завідуючих інформаційно-консультаційними центрами, які працюють на громадських засадах у районах і містах обласного підпорядкування.

Також зазначено, що чільне місце в діяльності відділення НСПП займає системна аналітична робота, а також співпраця з органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування в містах і районах області, об’єднаннями профспілок і роботодавців. Наведено приклади врегулювання розбіжностей на ранніх, доконфліктних стадіях. У результаті ефективного застосування примирно-переговорного процесу, проведенню узгоджувальних зустрічей і налагодження соціального діалогу між сторонами соціально-трудових відносин та використання різних форм взаємодії вдалося не допустити загострення 385-ти конфліктних ситуацій у трудових колективах та усунути 448 дестабілізаційних чинників. Попереджено кілька десятків незаконних страйків та інших акцій соціального протесту з економічних мотивів, при цьому було забезпечено стабільність стану соціально-трудових відносин на підприємствах області. Окремо було наголошено на конституційній нормі захисту працюючими своїх економічних і соціальних інтересів шляхом застосування страйку. Зокрема роз’яснено, що таке страйк, порядок його оголошення та зазначені обов’язкові умови для здійснення такого права.

Під час виступу було наголошено, що відділенням НСПП також проведена робота по здійсненню оцінки відповідності критеріям репрезентативності 17-ти суб’єктів сторін профспілок і організацій роботодавців, відповідно до Закону України «Про соціальний діалог в Україні». А також для поліпшення стабілізації стану соціально-трудових відносин, запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів), сприяння своєчасному їх вирішенню, підвищення рівня правової культури учасників соціально-трудових відносин у відділенні НСПП традиційно двічі на рік працює «гаряча» телефонна лінія.

Завершуючи свій виступ Оксана Атаманюк звернулася до радіослухачів та запросила їх у разі необхідності звертатися за консультаціями та роз’ясненнями до відділення НСПП або телефонувати на «гарячу» телефонну лінію.