E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

Омельченко Ольга, завідувач сектора аналітично-інформаційної роботи та прогнозування відділення НСПП в Дніпропетровській області

26 січня 2015 року в Дніпропетровській міській раді відбулося засідання міської тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат (далі – Комісія) під головуванням заступника міського голови Лозенко О.В. У заході брали участь члени Комісії, представники управління Державної фіскальної служби України, Головного управління юстиції, управління Пенсійного фонду України, виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України та керівники підприємств, на яких наявна заборгованість із виплати заробітної плати. На засідання Комісії було запрошено заступника начальника відділення Національної служби посередництва і примирення в Дніпропетровській області (далі – відділення НСПП) – начальника відділу правового забезпечення Гондзу В.В.

На початку роботи Комісії заступник міського голови зазначила, що по місту Дніпропетровську заборгованість із виплати заробітної плати станом на 01.01.2015 р. складає 68 млн. грн., тобто вона за рік зросла більше ніж у 23 рази.

Упродовж 2014 року за підсумками роботи Комісії були підготовлені 320 звернень по 69 підприємствам до Прокуратури та правоохоронних органів стосовно погашення заборгованості із виплати заробітної плати.

Далі була заслухана інформація щодо причин виникнення та перспектив погашення заборгованості із виплати заробітної плати по 10 підприємствам міста Дніпропетровська.

При розгляді питання погашення боргів із виплати заробітної плати особлива увага була приділена ДП «Виробниче об’єднання «південний машинобудівний завод ім. О.М. Макарова» (далі – ДП «ВО «ПМЗ ім. О.М.Макарова»), яке є найбільшим боржником із виплати заробітної плати.

Керівництвом ДП «ВО «ПМЗ ім. О.М.Макарова» проводяться роботи з отримання державного оборонного замовлення, укладання угод з виготовлення додаткової продукції та надання послуг. Також, підприємство було звільнено від сплати податку на землю, що має посприяти зменшенню заборгованості.

Під час засідання заступник голови міста Дніпропетровська зазначила, що проблеми ДП «ВО «ПМЗ ім. О.М. Макарова» перебувають під особливим наглядом керівництва міста та розглядаються на обласному рівні.

Також, був розглянутий складний фінансовий стан ТОВ «НДІАЧормет», який утворився через несвоєчасні розрахунки замовників робіт. Заборгованість із виплати заробітної плати на цьому підприємстві планується повністю погасити не пізніше травня 2015 року.

ДП «ВО «ПМЗ ім. О.М. Макарова» та ТОВ «НДІАЧормет» перебувають на обліку відділення НСПП з метою здійснення заходів щодо запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів).

На Комісії також, було заслухано керівників наступних підприємств-боржників: Навчального закладу об’єднання громадян «Дніпропетровська обласна автомобільна школа Всеукраїнської спілки автомобілістів», ТОВ «Українсько-польське підприємство з ІІ «УПС», ДП «Дніпро-ВДМ» (ці підприємства є економічно активними), ДП Міністерства оборони України «Дніпрорембудсервіс», Державного Дніпропетровського ливарно-механічного заводу, ДП «Укрметалургізотоп», ВАТ «Дніпрофарм», «Управління начальника робіт» № 971, які знаходяться в різних стадіях ліквідації, банкрутства. По всім підприємствам була надана інформація щодо періоду та причин виникнення заборгованості із виплати заробітної плати, заходів щодо її погашення.

За результатами роботи Комісії керівниками підприємств, які мають заборгованість із виплати заробітної плати, було доручено скласти плани заходів щодо її ліквідації.

Отримана по закінченню роботи Комісії інформація була розглянута на нараді з працівниками відділення НСПП та проаналізована на предмет здійснення подальших заходів на підприємствах, що перебувають на обліку відділення НСПП. Також, були визначені підприємства, на яких наявні чинники дестабілізації стану соціально-трудових відносин, з метою включення їх до Бази даних підприємств, що відзначаються підвищеним рівнем конфліктогенності.

Відділення Національної служби посередництва і примирення в Дніпропетровській області й надалі буде здійснювати моніторинг стану соціально-трудових відносин на підприємствах, в установах та організаціях області з метою своєчасного реагування на їх ускладнення та сприяння стабілізації.