E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

Марина Максименко, заступник начальника відділення НСПП в Чернігівській області – завідувач сектора правового забезпечення


22 січня 2015 року під головуванням першого заступника Чернігівського міського голови Миколи Миргородського відбулося засідання міської комісії з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат (далі – Комісія), в якому взяла участь заступник начальника відділення НСПП в Чернігівській області – завідувач сектора правового забезпечення Марина Максименко.

На початку засідання членів Комісії було поінформовано про стан виплати заборгованості із заробітної плати на підприємствах міста Чернігова та підсумки роботи Комісії щодо її погашення за 2014 рік.

Так, за статистичними даними станом на 01.01.2015 року загальна сума заборгованої заробітної плати підприємствами, установами, організаціями міста Чернігова склала 10,8 млн. грн., на 4,2% більше, ніж на 01.01.2014 року. При цьому, 41,2% загальної суми боргу належить економічно активним підприємствам, які упродовж минулого року зменшили його на 1,4 млн. грн.

Разом з тим, на 1,9 млн. грн. збільшилася сума заборгованої заробітної плати підприємств-банкрутів (в основному, за рахунок порушення провадження справи про банкрутство ПАТ «Будівельна компанія «Домобудівник»). Як наслідок, питома вага заборгованості підприємств-банкрутів у загальній сумі боргу досягла 58,8%.

Упродовж січня 2015 року загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати по місту Чернігову збільшилася на 101,4 тис. грн., або на 0,9%.

Серед економічно активних підприємств, що наростили заборгованість: ДП НАК «Надра України «Чернігівнафтогазгеологія» та ДчП «Спецтехніка» ЗАТ «Пожкомплекс», ПАТ «Чернігівський завод радіоприладів».

У той же час, зменшили зарплатні борги ПАТ «Хімтекстильмаш», ДП «209 Управління начальника робіт».

Про наявність перспектив погашення заборгованості із виплати заробітної плати на засіданні Комісії було заслухано звіти керівників 4-х підприємств: Чернігівського учбово-виробничого підприємства УТОС, ДП «209 Управління начальника робіт», ПАТ «Будівельна компанія «Домобудівник» та ТОВ «Агропромстройгруп».

Членами Комісії було детально розглянуто стан справ на кожному із зазначених підприємств, заслухано вичерпні пояснення їх представників.

На засіданні виступила представник відділення НСПП Марина Максименко, яка поінформувала присутніх про результати проведеної відділенням НСПП роботи на підприємствах-боржниках міста. Підкреслила, що на даний час гостро стоїть питання поліпшення стану соціально-трудових відносин на ДП «Чернігівській науково-дослідний та проектний інститут землеустрою», де у 2014 року Національною службою посередництва і примирення зареєстрований колективний трудовий спір (конфлікт).

Членами Комісії було прийнято рішення щодо продовження роботи по сприянню погашенню заборгованості із виплати заробітної плати у трудових колективах міста Чернігова, запобігання виникненню нових випадків її появи. Зобов’язано керівників підприємств-боржників посилити заходи щодо недопущення зростання не тільки зарплатних боргів, а й обов’язкових платежів та внесків до Пенсійного фонду України.

Відділенням НСПП за результатами аналізу інформації, отриманої під час засідання Комісії, ДП «209 Управління начальника робіт» внесено до Бази даних конфліктогенних підприємств області для здійснення подальших моніторингових досліджень стану соціально-трудових відносин.