E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

   

   На виконання Закону України «Про соціальний діалог в Україні» і Порядку оцінки відповідності критеріям репрезентативності та підтвердження репрезентативності суб’єктів сторін профспілок та роботодавців, затвердженого наказом Національної служби посередництва і примирення від 22.07.2011р. №73, відділення Національної служби посередництва і примирення в Черкаській області (далі – Відділення НСПП) продовжує проводити роботу з питань оцінки відповідності критеріям репрезентативності та підтвердження репрезентативності суб’єктів сторін профспілок та організацій роботодавців на територіальному рівні.

   Так, 08.05.2019 року у приміщенні Черкаської об’єднаної профспілкової організації працівників споживчої кооперації (далі – Профспілка) був проведений «круглий стіл» на тему: «Соціальний діалог на захисті економічних інтересів працівників». В заході взяли участь начальник Відділення НСПП С.Власенко, голова Профспілки Н.Руденко, голова первинної профспілки найманих працівників Звірогосподарства Черкаської обласної споживчої спілки села Мошни Черкаського району Черкаської області М.Самар та фахівці Відділення.

    Під час «круглого столу» начальник Відділення НСПП С.Власенко акцентував увагу на тому, що Закон України «Про соціальний діалог в Україні» визначає правові засади організації та порядку ведення соціального діалогу в Україні з метою вироблення та реалізації державної соціальної і економічної політики, регулювання трудових, соціальних, економічних відносин та забезпечення підвищення рівня і якості життя громадян, соціальної стабільності в суспільстві.

   Відповідно до положень статей Закону України «Про соціальний діалог в Україні», Відділення НСПП проводить оцінку відповідності критеріям репрезентативності суб’єктів сторін профспілок та організацій роботодавців, що дає можливість обласним галузевим профспілкам брати участь у колективних переговорах з укладенням галузевих (міжгалузевих) угод та для делегування представників до відповідних органів соціального діалогу.

     Начальником Відділення НСПП було надано детальні роз’яснення з питань підготовки та оформлення необхідних документів для підтвердження оцінки відповідності критеріям репрезентативності. Також С.Власенко відповів на запитання щодо визначення критеріїв репрезентативності організації профспілки та в загальному ознайомив голову Профспілки Н.Руденко з проведенням процедури підтвердження репрезентативності та повідомив, що фахівці Відділення завжди готові надати консультативно-правові та методичні роз’яснення щодо підтвердження репрезентативності, проконсультувати щодо порядку та термінів розгляду Комісією Відділення поданих заяв.

   Головний спеціаліст Відділення НСПП О. Бульченко проінформувала щодо переліку документів, необхідних для підтвердження репрезентативності на територіальному рівні: лист-заява; копія свідоцтва про легалізацію, виданого відповідними органами юстиції, на відповідність заявленому статусу; копія статуту (положення); копії документу про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців; перелік місцевих профспілок, легалізованих відповідними органами юстиції; копія документу про входження до Центрального комітету Профспілки; довідка про загальну чисельність членів профспілки, які входять до об’єднання станом на 1 січня року звернення за підтвердженням репрезентативності.

    Голова Профспілки Н. Руденко під час свого виступу повідомила про стан соціально-трудових відносин у організаціях та підприємствах Черкаської облспоживспілки. Також Н.Руденко акцентувала увагу на співпраці із соціальними партнерами і зазначила, що соціальний діалог є одним з найефективніших перспективних шляхів забезпечення сталого розвитку і реагування на виклики у сфері праці. Зокрема, соціальний діалог – це інструмент, який базується на моральних зобов’язаннях соціальних партнерів щодо дотримання основних соціальних прав та домовленостей. Він має базуватися на традиційних і нових формах співробітництва між владою, організаціями працівників і роботодавців, між державою і приватними секторами й організаціями громадського суспільства для максимального підвищення рівня життя.

   По закінченню заходу, сторони досягли домовленості щодо подальшої співпраці Відділення  НСПП з Профспілкою.