E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

 

О.Турчинська, головний спеціаліст відділення НСПП в Рівненській області

 

15 червня 2017 року відбулась робоча зустріч фахівців відділення НСПП в Рівненській області (далі – Відділення) з представниками Рівненської обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я України (далі – Профспілка) – трудовими арбітрами НСПП у ході якої було обговорено стан соціально-трудових відносин у трудових колективах в умовах реформування медичної галузі.

Представниками Профспілки було акцентовано увагу, що упродовж багатьох років в Україні спостерігається катастрофічний стан з медичним забезпеченням громадян та фінансуванням цієї сфери. Реформи у медичній галузі фактично призводять до її руйнації, а нової ефективної і продуктивної системи медичної допомоги не утворюється. Найголовнішою домінантою під час усіх спроб реформування галузі залишається намагання влади зекономити бюджетні витрати на охорону здоров’я. Не сприяють вирішенню і питання мотивації та відновлення престижу медичної професії реформаторські новації в оплаті праці, які призвели до масштабної «зрівнялівки» в галузі. Через дефіцит коштів фонду оплати праці закладів охорони здоров’я неможливо провести диференціацію заробітних плат лікарям, медичним сестрам та працівникам із вищою немедичною освітою.

Профспілка вважає неприйнятною позицію Міністерства охорони здоров’я України щодо врегулювання цієї проблеми шляхом переведення медичних закладів, більшість з яких зараз є бюджетними установами, у статус комунальних некомерційних підприємств. Запровадження автономії закладів з розширенням повноважень керівників при прийнятті рішень за умови скасування нормативів чисельності та норм навантаження на медперсонал, відсутності мінімальних гарантій в оплаті праці ставить в кабальну залежність працівників галузі від керівників закладів та фінансування.

Також, актуальною проблемою сьогодення є утворення об’єднаних територіальних громад, оскільки у більшості випадків створення нових громад супроводжується реорганізацією та перепідпорядкуванням розташованих на їх території закладів охорони здоров'я, переходом громад на пряме фінансування з Державного бюджету України та одержання коштів медичної субвенції.

Зазначеному питанню виборні профспілкові органи приділяють особливу увагу, саме з метою недопущення та мінімізації негативних наслідків таких перетворень, розроблений і всім доведений до відома алгоритм дій при передачі закладів охорони здоров'я у підпорядкування ОТГ та переведення працівників лікарських амбулаторій та фельдшерсько-акушерських пунктів до закладів охорони здоров'я.

Водночас, попри означені проблеми, стан соціально-трудових відносин в переважній більшості трудових колективів медичної галузі області стабільний.

Окрему увагу було приділено стану соціально-трудових відносин у комунальному закладі «Рівненська обласна наукова медична бібліотека» РОР. Зауважено, що на даний час відбувається припинення юридичної особи шляхом приєднання її до Рівненського державного базового медичного коледжу. За попередньою інформацією, всі працівники мають бути забезпечені роботою за фахом. Тому напруження у взаємовідносинах не спостерігається.

Представникам Профспілки було детально роз’яснено положення Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)». По результатах проведеної зустрічі сторонами домовлено тримати постійний зв'язок з метою запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) в трудових колективах медичної галузі, розв’язання можливих протиріч у правовий спосіб тощо.