E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

А. Головчанська, провідний спеціаліст відділення НСПП в Донецькій області

Don2205201718 травня 2017 року начальник відділення НСПП в Донецькій області (далі – Відділення) А. Хімчак взяв участь у черговому засіданні Слов`янської міської комісії (далі – Комісія) з питань погашення заборгованості із заробітної плати, забезпечення податкових та інших бюджетних надходжень, страхових внесків до Пенсійного фонду та запобігання неплатоспроможності.

Засідання Комісії проводилось у приміщенні Слов`янської міської ради під головуванням заступника міського голови В. Шаульської. На порядку денному розглядалось питання погашення заборгованості із виплати заробітної плати на підприємствах міста.

На засідання були запрошені керівники підприємств-боржників із виплати заробітної плати міста, які доповіли про проблемні питання підприємств, окреслили причини заборгованості із виплати заробітної плати, вжиті заходи щодо її ліквідації, а також джерела погашення боргів.

Секретар комісії поінформувала про ситуацію із виплати заробітної плати на підприємствах міста. Так, за статистичними даними, сума невиплаченої заробітної плати на підприємствах-боржниках на 1 квітня 2017 року становить 21,4 млн. грн. З початку року заборгованість збільшилась на 24,0% або на 4,1 млн. грн. у зв’язку з виникненням заборгованості із заробітної плати на підприємствах: КП «Компанія «Вода Донбасу»; КП Слов’янської міської ради «Словміськводоканал», а також в санаторії «Святі гори» та Державному Донбаському підприємстві з пуску, налагоджування, вдосконалення технології та експлуатації електростанцій та мереж «ДОНОРГРЕС».

Кількість боржників становить 11 підприємств. У загальній сумі заборгованості із заробітної плати, заборгованість 7 економічно активних підприємств становить 60,1% або 12,8 млн. грн. Заборгованість із заробітної плати підприємств, які знаходяться у різній стадії процесу банкрутства, становить 8,5 млн. грн. або 39,9% загальної суми заборгованості по місту. Таких підприємств на поточний момент чотири: ВАТ «Содовий завод», ВАТ «Слов’янський керамічний комбінат», ДП «УкрНДІметалургмаш», які перебувають у процедурі ліквідації, та ДП «НДІ Високих напруг» – в процедурі розпорядження майном.

 

Заборгованість із заробітної плати в установах бюджетної сфери відсутня.

В. Шаульська довела до відома членів Комісії, що рішенням Слов’янської міської ради з початку 2017 року КП Слов’янської міської ради «Словміськводоканал» надано фінансову підтримку за рахунок міського бюджету в сумі 1 млн. грн.

А. Хімчак зазначив, що через заборгованість із виплати заробітної плати на КП Слов`янської міської ради «Словміськводоканал» у листопаді 2014 року виник колективний трудовий спір, який знаходиться на вирішенні і у поточному році. І хоча заборгованість із зарплати, що стала причиною виникнення  колективного трудового спору, погашена у повному обсязі і вимога знята з реєстрації, порушення строків виплати поточної зарплати, і через це існування заборгованості з її виплати, залишається конфліктогенним чинником.

Також, начальник Відділення звернув увагу членів Комісії та запрошених, що на сьогодні є необхідною активізація заходів впливу органів державної влади та місцевого самоврядування з метою забезпечення захисту прав найманих працівників відповідно до чинного законодавства України.

За підсумками роботи Комісії прийняті відповідні рішення, спрямовані на удосконалення роботи з погашення заборгованості із заробітної плати та запобігання виникненню нових випадків її появи.

Інформація про стан заборгованості із виплати заробітної плати, що розглядалась на Комісії, доведена до працівників Відділення з метою її врахування під час прогнозу та моніторингу підприємств, установ, організацій, де ускладнення стану соціально-трудових відносин може призвести до виникнення колективних трудових спорів (конфліктів).