О.Омельченко, головний спеціаліст відділення НСПП в Дніпропетровській області
15 березня 2017 року в Будинку Профспілок відбулось ІІІ Засідання Дніпропетровської обласної організації харчової промисловості профспілок працівників агропромислового комплексу України (далі – Засідання) під головуванням голови С. Тіницької.
У заході брали участь голови первинних організацій профспілок, представники управління агропромислового розвитку Дніпропетровської обласної державної адміністрації, Дніпропетровської обласної організації роботодавців харчової та переробної промисловості «Дніпрохарчопром», відділення НСПП в Дніпропетровській області (далі – Відділення).
На початку Засідання начальник Відділення І. Чуб вручив голові Дніпропетровської обласної організації харчової промисловості профспілок працівників агропромислового комплексу України С. Тіницькій Свідоцтво від 13.03.2017 № 004-17/04-Т про підтвердження репрезентативності вказаної організації профспілок, а також поінформував присутніх про доцільність підтвердження репрезентативності на територіальному рівні для участі у колективних переговорах з укладення територіальних угод та для делегування представників до органів соціального діалогу на відповідному рівні.
Під час своєї доповіді С. Тіницька зазначила, що обком та профкоми первинних організацій профспілок упродовж періоду, який охоплює березень 2016 року – 15 березня 2017 року, проводили необхідну роботу щодо захисту законних прав та інтересів членів профспілки і трудових колективів підприємств харчової промисловості Дніпропетровщини.
В умовах складної економічної ситуації обласне профоб’єднання, його членські організації зосередили свої зусилля на стабілізації виробництва, підвищенні заробітної плати працюючих, збереженні їх соціальних гарантій. Під особливим наглядом перебувають питання виконання зобов’язань колективних договорів і норм галузевої угоди щодо рівня і своєчасності виплати заробітної плати, поліпшення умов та безпеки праці тощо.
Згуртованість та активна позиція профспілок під час всеукраїнських акцій протесту у Києві в 2016 році дозволили відновити соціальний діалог на національному рівні, підписати Генеральну угоду та розгорнути на її основі підготовку галузевих угод і колективних договорів, розпочати реформу системи оплати праці та підвищити її мінімальний рівень.
Залишається не врегульованим ряд ключових проблем, а саме: забезпечення підтримки національного товаровиробника на державному рівні, повернення працівникам робітничих спеціальностей права на пільги за Списками № 1 та № 2, відновлення часткового фінансування оздоровлення за рахунок коштів соціального страхування.
Виконавчий директор Дніпропетровської обласної організації роботодавців харчової та переробної промисловості «Дніпрохарчопром» В. Баранов наголосив на нагальності скорішого підписання Регіональної угоди між Дніпропетровською обласною державною адміністрацією, об’єднаннями (організаціями) роботодавців області та Спільним представницьким органом профспілкових організацій Дніпропетровської області на 2017-2018 роки, що дозволить посилити роль соціального діалогу для забезпечення стабільності соціально-трудових відносин у трудових колективах.
Учасниками заходу було зроблено висновок, що у складних умовах сьогодення значно активізуються завдання по укріпленню профспілкового руху, підвищенню згуртованості працівників, розвитку соціального діалогу на всіх рівнях.