E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

 

С. Власенко, начальник відділення НСПП в Черкаській області

     Упродовж 2016 року відділення НСПП в Черкаській області (далі – Відділення) тісно співпрацювало з Федерацією профспілок Черкаської області (далі – ФПО) у питаннях стабілізації стану соціально-трудових відносин в трудових колективах підприємств, сприяння вирішенню вимог найманих працівників у колективних трудових спорах (конфліктах).

   Так, у 15 колективних трудових спорах (конфліктах) ? на КП «Черкасиелектротранс» Черкаської міської ради та у 14 філіях ДП «Черкасиоблавтодор» за участі первинної профспілкової організації КП «Черкасиелектротранс», обласної організації профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості та побутового обслуговування, шляхового господарства відбулося 6 узгоджувальних зустрічей, 7 засідань «круглих столів»; опубліковано в газеті «Профспілкова позиція» 4 публікації щодо результатів вирішення колективних трудових спорів (конфліктів) та взаємодії Відділення з профспілками.

У рамках діючої Угоди між Федерацією профспілок Черкаської області та Відділенням від 05 листопада 2012 року, представники Відділення брали участь та виступили на 8 засіданнях «круглого столу» і 3 нарадах, які були організовані Федерацією профспілок Черкаської області. Налагоджена конструктивна співпраця з головою ФПО П.В. Шевченком, головами обласних організацій профспілок працівників освіти та науки, працівників культури, охорони здоров’я, шляхового господарства, житлово-комунального господарства, місцевої промисловості та побутового обслуговування.

Постійно проводиться обмін оперативною інформацією між Відділенням та ФПО, галузевими профспілками щодо стану соціально-трудових відносин у колективах підприємств, установ, організацій області. Взаємодія сторін проводиться також шляхом надання правової допомоги профспілковим організаціям у питаннях практичного застосування положень Законів України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)» та «Про соціальний діалог в Україні».

Відповідно до статей 6,7 Закону України «Про соціальний діалог в Україні» Відділення у 2016 році проводило оцінку відповідності критеріям репрезентативності суб’єктів сторін профспілок.

У 2016 році до Відділення подали документи для оцінки відповідності критеріям репрезентативності 5 суб’єктів сторін профспілок:

1.Черкаська обласна профспілка працівників соціальної сфери;

2.Федерація профспілок Черкаської області;

3.Черкаська обласна організація профспілки працівників державних установ;

4. Черкаська обласна організація профспілки працівників енергетики та електротехнічної промисловості України;

5.Черкаська обласна профспілкова організація працівників агропромислового комплексу.

Свідоцтва про підтвердження репрезентативності отримали усі 5 суб’єктів сторін профспілок, а у 2017 році документи для оцінки відповідності критеріям репрезентативності подала обласна організація профспілки працівників житлово-комунального господарства місцевої промисловості та побутового обслуговування.

У січні 2017 року, за ініціативи первинної профспілкової організації Черкаського міського РЕМ ПАТ «Черкасиобленерго», НСПП зареєстрований колективний трудовий спір (конфлікт), у якому 261 найманий працівник висунув до роботодавця 2 вимоги.

У процесі формування, висунення та сприяння вирішенню вимог найманих працівників, станом на 17 лютого 2017 року, відбулося 6 узгоджувальних зустрічей за участі представників первинної профспілкової організації та 1 засідання примирної комісії. Погашена заборгованість із виплати заробітної плати за грудень 2016 року у сумі 1,5 млн. грн.

Позитивною також є співпраця Відділення з ФПО, обласними організаціями профспілок працівників освіти та науки, працівників культури, охорони здоров’я, шляхового господарства, житлово-комунального господарства, місцевої промисловості та побутового обслуговування, держустанов, енергетики і електротехнічної промисловості, хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України у питаннях передплати Бюлетеня НСПП.