E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

 

О. Петренко, головний спеціаліст відділення НСПП в Черкаській області

9 лютого 2017 року за ініціативи начальника відділення НСПП в Черкаській області (далі – Відділення) С. Власенка відбулася нарада за участі першого заступника директора департаменту охорони здоров’я та медицини катастроф Черкаської ОДА О. Найдана та голови Черкаської обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я України В. Кочубей.

С. Власенко повідомив присутнім, що, здійснюючи свої повноваження в частині моніторингу стану соціально-трудових відносин на підприємствах, в установах та організаціях області, фахівці Відділення упродовж 2012-2016 років та у січні 2017 року вивчали стан справ у колективах закладів охорони здоров’я.

За даними моніторингу, упродовж всього зазначеного періоду основним об’єктивним чинником, що зумовлював виникнення конфліктних ситуацій між найманими працівниками та керівництвом медичних закладів та/або місцевими органами влади, була реорганізація та зміна підпорядкованості закладів охорони здоров’я. Проте, у зв’язку з розпочатим у поточному році процесом реформування системи охорони здоров’я в Україні, стало питання про припинення діяльності деяких медичних закладів та перепрофілювання інших. Прикладом може слугувати державний заклад «Спеціалізована медико-санітарна частина № 14» Міністерства охорони здоров’я України в м. Сміла, який міністерство передало громаді міста. Депутати міської ради відмовили у фінансуванні видатків на заробітну плату працівникам закладу, чим фактично унеможливили подальшу його діяльність, мотивуючи це надлишком лікарень в місті. Це не поодинокий випадок в області. Відділення взаємодіє зі сторонами соціально-трудових відносин, надає їм відповідні консультації та рекомендації, в межах своїх повноважень реагує на порушення законних прав найманих працівників при здійсненні процедури припинення/реорганізації медичних закладів.

У свою чергу О. Найдан повідомив, що департаментом охорони здоров’я Черкаської ОДА закінчено підготовку пропозицій щодо оптимізації відомчих закладів охорони здоров’я області та передачу їх на утримання місцевим бюджетам. Також завершується процес створення центрів первинної медичної допомоги в регіонах області. Крім того, в області формуються чотири госпітальні округи як функціональні об’єднання закладів охорони здоров’я, що повинні забезпечити надання вторинної медичної допомоги населенню на відповідній території.

У процесі реформування медичної галузі області дійсно іноді виникають конфліктні ситуації між працівниками закладів охорони здоров’я, їх керівництвом та місцевими громадами. Разом з тим, в закладах охорони здоров’я області існує значна кількість вакантних посад, що дозволяє працевлаштувати всіх працівників, посади яких підпали під скорочення, а також вивільнених при ліквідації чи реорганізації закладів.

Департамент здійснює безпосередній контроль за цими процесами, у тому числі, в частині дотримання прав найманих працівників при звільненні чи зміні істотних умов праці.

В. Кочубей констатувала, що у 2012-2016 р.р. до керівних органів профспілок та до неї особисто неодноразово зверталися працівники закладів охорони здоров’я області. Конфліктні ситуації в медичних закладах виникали, в тому числі, і в обласному центрі, і в м. Сміла.

Проблемні питання, які порушували наймані працівники, вивчалися спільно з фахівцями департаменту охорони здоров’я ОДА, органів державної влади та місцевого самоврядування. У ряді випадків вдавалося знайти компромісні рішення. Проте, при проведенні сучасної реформи медичної галузі, остаточні рішення щодо функціонування закладів охорони здоров’я, забезпечення їх фінансування можуть приймати лише місцеві громади в особі місцевих рад. У зв’язку з цим, профспілки можуть здійснювати громадський контроль лише за дотриманням прав працівників сфери охорони здоров’я при зміні істотних умов праці, скороченні посад та при звільненні. При необхідності, для вирішення конфліктних ситуацій, профспілки зверталися і в подальшому будуть звертатися за допомогою до фахівців Відділення.

Враховуючи актуальність розглянутих питань та зважаючи на процеси, що відбуваються при реформуванні медичної галузі, С. Власенко запропонував учасникам наради здійснювати постійний обмін інформацією в частині дотримання законних прав медичних працівників та проводити спільні наради щонайменше раз на півроку. У разі звернень до Відділення, його фахівці надаватимуть представникам профспілок та найманим працівникам кваліфіковані консультації та здійснюватимуть відповідні посередницькі дії.

За результатами наради, С. Власенко дав доручення працівникам Відділення здійснювати постійний моніторинг стану соціально-трудових відносин в закладах охорони здоров’я області з метою оперативного реагування на можливі порушення прав найманих працівників в процесі здійснення реформи медичної галузі.