E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

 

М. Максименко, заступник начальника відділення НСПП в Чернігівській області

chern30012017223 січня 2017 року в залі Федерації профспілкових організацій Чернігівської області відбулась прес-конференція за участі представників органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, профспілок різних рівнів, відділення НСПП в Чернігівській області, найманих працівників та керівника ДП «Чернігівторф», засобів масової інформації.

Захід був організований Територіальним форумом профспілкових організацій області за підтримки ДП «Чернігівторф» і присвячений висвітленню проблем в торфогалузі області.

Відкрив захід голова Федерації профспілкових організацій області І. Москаленко, який зазначив, що, враховуючи ситуацію на енергетичному ринку України, гостро постає питання щодо збільшення обсягів виробництва альтернативних видів палива, одним з яких є торф. Тому розвиток цієї галузі та залучення інвестицій для її розвитку набуває все більш актуального значення.

Наразі у двох районах Чернігівської області працюють філія «Ірванцівський торфозавод» Семенівського району і дільниця по видобутку та переробці торфу с. Смолин Чернігівського району (далі – Дільниця).

Особливо критичною, упродовж останніх років, є ситуація на Дільниці. Відсутність обігових коштів на оплату заробітної плати, сплату податків, розрахунки за енергоносії та придбання паливно-мастильних матеріалів не дають можливості розвиватися виробництву.

Разом з тим, голова профспілкового комітету Дільниці В. Огієнко поінформувала присутніх про відновлення виробництва на такій, яке вже не носить сезонного характеру. Упродовж півроку чисельність найманих працівників збільшено на 47%, погашено 92,4% заборгованості по заробітній платі, реструктуризовані борги до бюджету. Звернено увагу на те, що смолинський торф ? економічно вигідний і по якості є одним з кращих в Україні.

Через недосконалий менеджмент та часту зміну директорів ДП «Чернігівторф» з року в рік нарощувалися боргові зобов’язання перед бюджетом. Тому існує загроза доведення підприємства до банкрутства і ліквідації бюджетоутворюючих виробництв, які мають важливе соціально-економічне значення для даних районів.

Найбільше обурення профспілок викликало затвердження Міністерством енергетики та вугільної промисловості України нової редакції Статуту ДП «Чернігівторф». Окресливши відмінність існуючого і прийнятого статутів, І. Москаленком було вказано на численні порушення чинного законодавства у такому.

У своєму виступу керівник ДП «Чернігівторф» наголосив на тому, що за останні три місяці видобуто торфу більше, ніж за минулі два роки. Наразі є перспективи розширення ринку збуту, а відповідно, і розвитку виробництва. Нова ж редакція Статуту підприємства значно звужує права найманих працівників, тому виникає ризик чергового зриву виробничого процесу. Заважають працювати і постійні перевірки контролюючих органів, судові процеси, які стрімко почали зростати після налагодження стабільної роботи підприємства і отримання прибутку.

Кадрова політика останніх років та нарощування заборгованості із виплати заробітної плати призвели до виникнення у вересні 2016 року колективного трудового спору (конфлікту) між найманим працівниками Дільниці та ДП «Чернігівторф» м. Чернігова, про що повідомила заступник начальника відділення НСПП в Чернігівській області М. Максименко. Звернула вона увагу і на те, що після проведення примирних процедур згідно Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів), вимоги найманих працівників знаходяться у стадії вирішення. Але оскільки пріоритетним питанням відповідно до нової редакції Статуту ДП «Чернігівторф» є сплата податків, а не виплата заробітної плати, постало питання щодо погашення залишку існуючого боргу. Тому на загальних зборах трудового колективу було прийнято рішення про проведення у січні поточного року акцій протесту.

Завдяки діалогу із представниками Чернігівської обласної державної адміністрації, Чернігівської обласної ради прийнято рішення про створення робочої групи по розгляду конфліктної ситуації. Як результат, вдалося запобігти проведенню акції протесту та послабити соціальну напругу на підприємстві.chern300120171

У підтримку ДП «Чернігівтоф» виступили радник заступника голови Чернігівської обласної ради Н. Купрієнко, заступник голови Чернігівської районної ради В. Поліщук, голова Територіального форуму профспілкових організацій області С. Павленко.

Наприкінці заходу на питання представників ЗМІ (преси, телебачення) були надані вичерпні відповіді.