E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

 

C. Кошевко, головний спеціаліст сектора аналітично-інформаційної роботи та прогнозування відділення НСПП в Хмельницькій області

IMG 5926Основними суб’єктами соціально-трудових відносин в ринковій економіці є три сторони: найманий працівник, роботодавець, держава. Соціально-трудові відносини (далі – СТВ) – це взаємозалежність і взаємодія суб’єктів цих відносин, яка виникає в процесі праці і спрямована на регулювання умов трудового життя.

Одними із пріоритетних завдань відділення НСПП в Хмельницькій області (далі – Відділення) є здійснення заходів щодо запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) (далі – ЗКТС(К)). Саме тому, умовою ефективного функціонування системи ЗКТС(К) є проведення моніторингу (спостереження) трудових відносин, вивчення стану СТВ конфліктогенних підприємств, установ та організацій регіону, досліджень та прогнозів щодо можливого перебігу подій, завчасного реагування на ймовірність ускладнення трудових відносин.IMG 5935

Як результат, узгоджувальні зустрічі стали дієвим превентивним заходом в запобіганні виникненню КТС(К), які сприяють попередженню виникнення колективних трудових спорів (конфліктів) та зменшенню соціальної напруги у колективах підприємств, установ та організацій Хмельницької області.

Найбільш важливим у процесі таких зустрічей є те, що представники трудових колективів отримують оперативне інформування від спеціалістів Відділення про можливість застосування норм Закону України « Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)» для усунення випадків загострення ситуації у цих трудових колективах. Також, завжди пропонуються можливі шляхи вирішення конфлікту для усунення причин, що впливають на загострення ситуації в трудових колективах Хмельниччини.

IMG 5937Отже, одна з найважливіших цілей для Відділення це сприяння дотримання на підприємствах, установах та організаціях області трудового законодавства та вирішення проблеми заборгованості із виплати заробітної плати найманим працівникам. Такі проблеми можуть призвести до соціальної напруги у колективах підприємств області.

Зокрема, з метою вироблення компромісних рішень під час здійснення заходів щодо запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) (далі – КТС(К)) та сприяння їх своєчасному вирішенню, з початку 2016 року Відділенням було проведено 63 узгоджувальних зустрічі на підприємствах, які перебувають на обліку Відділення в системі ЗКТС(К).

Так, у травні 2016 року Відділенням ініційовано і проведено консультаційні засідання (узгоджувальні зустрічі) із зацікавленими сторонами соціально-трудових відносин у таких трудових колективах : КП «Міськводоканал» м. Дунаївці; «Оздоровчий комплекс «Поділля» ВАТ «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» смт. Сатанів Городоцького району; «Спеціалізована Медико-Санітарна Частина №4 Міністерства  охорони  здоров’я  України» м. Нетішин; ХОФ «Фармація» м. Хмельницький.  IMG 5931 копия

Результатом узгоджувальної зустрічі на КП «Міськводоканал», де проблема низької платіжної дисципліни та відсутність достатніх обігових коштів призвели до порушення термінів виплати заробітної плати найманим працівникам, є домовленість із керівником підприємства про погашення заборгованості із виплати заробітної плати до 01 листопада 2017 року з наданням роботодавцем розробленого графіку погашення боргів.

При проведенні узгоджувальної зустрічі із директором ДП «Оздоровчий комплекс «Поділля» ВАТ «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» з питань усунення чинника дестабілізації стану СТВ у вигляді заборгованості по заробітній платі, керівнику запропоновано розширити обсяг надання послуг по санаторно-курортному лікуванню за рахунок учасників АТО та їхніх сімей при співпраці з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Крім того, під час консультаційного засідання із представниками «Спеціалізована Медико-Санітарна Частина №4 Міністерства охорони здоров’я України» встановлено, що фінансові труднощі медичного закладу призвели до порушення термінів виплати заробітної плати. Також, причиною виникнення боргу по заробітній платі працівникам закладу стало недостатнє фінансування за рахунок медичної субвенції. За результатами зустрічі фахівці Відділення надали правові консультації та роз’яснення Закону України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)" щодо вступу у КТС(К).

З метою ліквідації заборгованості із виплати заробітної плати ХОФ «Фармація», фахівцями Відділення у процесі узгоджувальної зустрічі запропоновано виправити виниклу ситуацію, шляхом отримання додаткових коштів за рахунок збільшення обсягу реалізації медичних товарів та шляхом укладання додаткових договорів з лікувальними закладами Хмельницької області та відкриттям додаткових аптечних пунктів.

Як результат, за сприяння Відділення з початку року по зазначених підприємствах погашено заборгованості із заробітної плати в сумі понад 200,0 тис. грн., яка стала безпосередньо причиною загострення стану СТВ.

Таким чином, практика роботи по проведенню узгоджувальних зустрічей Відділення свідчить, що превентивні заходи у вигляді спілкування сторін соціального діалогу з метою врахування їх позицій і вироблення компромісних рішень, сприяє покращенню стану СТВ та знижує рівень соціальної напруги в трудових колективах Подільського краю.