E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

 

О. Кротова, головний спеціаліст сектора правового забезпечення відділення НСПП в Полтавській області

POL180520161З метою поширення правових знань в сфері соціально-трудових відносин, відділення НСПП в Полтавській області (далі Відділення) підтримує партнерські зв’язки з кафедрою управління персоналом і економіки праці Полтавського університету економіки і торгівлі (далі Кафедра). Працівники Відділення беруть участь в заходах, що проводить Кафедра та виступають з лекціями перед студентами.

Натомість, співробітники Кафедри є активними учасниками нарад-семінарів з представниками позаштатних інституцій НСПП на базі Відділення. Розділ "Практика управління соціально-трудовими конфліктами в Україні", підготовлений Відділенням у 2014 році, включеній до монографії "Управління персоналом: теоретичні аспекти та стратегії розвитку" (наукове видання Кафедри).POL180520163

Відтак, задля підвищення рівня цих зв’язків, за ініціативи Відділення, було підготовлено проект Угоди про співпрацю з Кафедрою. Напрямами такої взаємодії визначено:

– проведення для студентів семінарів, тренінгів, круглих столів, лекцій з питань вирішення колективних трудових спорів (конфліктів), зниження рівня конфліктності та стабілізації соціально-трудових відносин в колективах підприємств (установ, організацій);

– обмін інформаційними, довідковими і методичними матеріалами з питань реалізації державної політики у сферах, що перебувають в межах компетенції;

– внесення пропозицій та здійснення наукових розробок у сфері соціально-трудових відносин;

– надання Кафедрою на замовлення Відділення освітніх, наукових та інших послуг.

13 травня 2016 року, з метою підписання зазначеної Угоди, представники сторін провели на базі Кафедри круглий стіл за участі студентів Полтавського університету економіки і торгівлі. Відділення представляли начальник С. Замицький та заступник начальника – завідувач сектора правового забезпечення О. Атаманюк, а Кафедру – завідувач, доктор економічних наук, професор Т. Костишина та кандидат економічних наук, доцент О. Боровиков (арбітр НСПП).

Виступаючи на заході, начальник Відділення ознайомив студентів з передумовами та метою утворення в Україні Національної служби посередництва і примирення, її завданнями та повноваженнями.

На прикладах результативного вирішення колективних трудових спорів (конфліктів) у ПАТ "Полтавський гірничорудний комбінат", ПАТ "Полтавський хлібокомбінат" та на КП "Полтавський м’ясокомбінат", розповів про практичні дії Відділення щодо сприяння створенню між сторонами, що конфліктують, атмосфери соціального діалогу, запровадженню примирних процедур, організації роботи примирних комісій та трудового арбітражу.

Також С. Замицький наголосив, що Відділення зазвичай прагне до усунення чинників дестабілізації на доконфліктних етапах. Саме тому щороку вдається попередити 35-45 колективних трудових спорів (конфліктів). Також, з часу утворення Відділення, завдяки заходам превентивного характеру, взаємодії з місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування та правоохоронними органами вдалося попередити декілька десятків акцій соціального протесту у вигляді колективного припинення роботи, блокування транспортних комунікацій, мітингів, походів тощо. Упродовж останніх 8 років на Полтавщині не зареєстровано жодного страйку, в той час як у 2001 році їх трапилося 17.

Звертаючись до студентів, як до майбутніх найманих працівників, а згодом – роботодавців, начальник Відділення привернув їх увагу до важливості дотримання норм законодавства України про працю, про оплату праці та докладно зупинився на такому важливому інструменті регулювання соціально-трудових відносин як колективний договір.

Далі заступник начальника Відділення – завідувач сектора правового забезпечення О. Атаманюк відповіла на запитання присутніх, що здебільшого стосувалися їх першого трудового досвіду (університет надає студентам можливість поєднувати навчання з роботою). В обговоренні теми студенти навели непоодинокі приклади порушення їх роботодавцями окремих статей Кодексу законів про працю та зізналися, що цьому сприяли, зокрема, й недостатня правова обізнаність та надмірна довірливість молоді.

Завершився захід підписанням Угоди про співпрацю відділення НСПП в Полтавській області з кафедрою управління персоналом і економіки праці Полтавського університету економіки і торгівлі.