E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

 

О. Бубнова, головний спеціаліст відділення НСПП в Одеській області

 

Odessa 2701 Однією з найважливіших форм соціального діалогу у суспільстві є колективні переговори, які проводяться з метою укладення колективних договорів і угод. Саме через механізм колективно-договірного регулювання узгоджуються найбільш актуальні проблеми щодо реалізації соціально-економічної політики, насамперед, у сфері праці та зайнятості, робочого часу й охорони праці, відпочинку та захисту працівників, стосовно запровадження соціальних стандартів.

З метою популяризації діяльності Національної служби посередництва і примирення, попередження виникненню конфліктних ситуацій на підприємствах області, підвищення рівня правової культури з питань застосування колективних форм захисту трудових прав і соціально-економічних інтересів, начальником відділення НСПП в Одеській області (далі – Відділення) О. Шрамковим 27 січня 2016 року взято участь у семінарі з профспілковим активом області на тему: «Колективно-договірна кампанія у 2016 році».

Відкрив семінар голова Федерації профспілок Одеської області В. Буратинський. Він підвів підсумки колективно-договірної роботи у 2015 році, зосередивши увагу присутніх на основних показниках укладення та виконання колективних договорів в області, підкреслив значення колективного договору для забезпечення балансу інтересів сторін соціального діалогу та закликав присутніх активізувати колдоговірну кампанію у 2016 році.

Надалі до слова було запрошено П. Накул, завідуючу відділом з соціально-економічних питань та правового захисту Федерації профспілок Одеської області, трудового арбітра НСПП. У своєму виступі П. Нагул розкрила основні моменти, які слід враховувати при підготовці проекту колективного договору, торкнулась питання нововведень у колективно-договірних відносинах відповідно до проекту нового Закону України "Про колективні договори і колективні угоди".

Також, на семінарі виступив О. Шрамков, який поінформував присутніх про стан соціально-трудових відносин у трудових колективах області, результати діяльності Відділення щодо запобігання виникненню та сприяння вирішенню колективних трудових спорів (конфліктів) за минулий рік. Навів приклади, коли конфліктні ситуації на підприємствах виникали з приводу укладення чи зміни колективного договору або виконання його положень.

О. Шрамков підкреслив, що для уникнення колективних трудових спорів (конфліктів) на підприємствах з вищезазначених питань, потрібно чітко додержуватись встановленої чинним законодавством послідовності укладення колективного договору, дотримуватись прийнятих зобов’язань з метою регулювання виробничих, трудових та соціально-економічних відносин на підприємствах.

Після закінчення виступів учасників семінару з заключним словом виступив голова Федерації профспілок Одеської області В. Буратинський. Він подякував присутнім за участь у роботі семінару та висловив сподівання на подальшу плідну співпрацю, направлену на забезпечення колективного захисту прав найманих працівників на підприємствах Одещини.