E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

 

С. І. Замицький, начальник відділення НСПП в Полтавській області

 

Відділення НСПП в Полтавській області (далі – Відділення) відстежує зміни в стані соціально-трудових відносин у колективах професійно-технічних навчальних закладів Полтавщини. Причиною такої уваги стало зростання в цих закладах рівня соціальної напруженості після опублікування Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік», стаття 27 якого зобов’язує Кабінет Міністрів України до 01 січня 2016 року забезпечити передачу видатків на підготовку робітничих кадрів у закладах профтехосвіти  на фінансування з місцевих бюджетів.

 

Оскільки більшість місцевих бюджетів була прийнята відповідними місцевими радами без урахування цих видатків, в закладах профтехосвіти в порушення колективних договорів відбувається затримка виплати заробітної плати, з’являється загроза виникнення заборгованості із зарплати, стипендій та по іншим платежам, а також накопичується протестний потенціал серед найманих працівників.

Відділення запропонувало департаменту освіти і науки облдержадміністрації (далі – Департамент) сприяння в поліпшенні трудових відносин у закладах, відтак 20 січня 2016 року начальник Відділення Замицький С.І. взяв участь в нараді за участі 37 керівників закладів профтехосвіти області.

Відкриваючи захід, заступник директора Департаменту Гажієнко Г.І. поінформувала, що дія зазначеної статті стосується сфери профтехосвіти області, де працює близько 3 тисяч найманих працівників. Частина місцевих рад вже внесла зміни до відповідних бюджетів (міст: Комсомольськ, Лубни, Гадяч). Проте, видатки на утримання закладів заплановані лише на перший квартал. В Кременчуці рішення по утриманню 6 закладів на сесії ще не прийнято, а в Полтаві бюджет на 2016 рік взагалі не розглядався, тому 10 закладів профтехосвіти, що зосереджені в обласному центрі, фінансуванням не забезпечені.

У своєму виступі Замицький С.І. повідомив про дії, які вже здійснило Відділення щодо попередження конфліктних ситуацій. Зокрема, голові облдержадміністрації та голові обласної ради були направлені листи з пропозицією вжити заходи, відповідно до повноважень. Після цього начальник Відділення надав керівникам закладів інформацію про призначення та завдання Національної служби посередництва і примирення, а також на прикладах успішного вирішення колективних трудових спорів (конфліктів) у чотирьох дитячо-юнацьких спортивних школах у 2015 році доповів про етапи підготовки до вступу в колективні трудові спори  (конфлікти) та процедури розгляду вимог. Реагуючи на повідомлення окремих керівників закладів про наміри найманих працівників вдатися до акцій соціального протесту, Замицький С.І. наголосив на наявності відповідальності в разі порушення законодавства України за організацію незаконних страйків, блокування транспортних комунікацій тощо та на дотриманні норм Закону України «Про порядок вирішення трудових спорів (конфліктів)».

На завершення зустрічі керівники Департаменту та закладів подякували фахівцям Відділення за увагу до проблем профтехосвіти та надані рекомендації та роз’яснення.