E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua


С. Паюк, завідувач сектора правового забезпечення відділення НСПП в Хмельницькій області


03 грудня 2015 року начальником відділення НСПП в Хмельницькій області (далі – Відділення) Т.Бабич та заступником начальника Відділення –завідувачем
сектора аналітично-інформаційної роботи та прогнозування  Г. Шинкаренко проведено  робочу зустріч із головою Громадської палати Хмельницької області Т. Лукіною, заступником начальника управління культури і туризму Хмельницької міської ради С. Шевченко, незалежним посередником НСПП Д. Трачук щодо обговорення стану соціально-трудових відносин у закладах мистецької освіти (естетичного виховання).


Зокрема, було зазначено,
що на думку найманих працівників мистецьких закладів освіти відповідно до проекту Закону України «Про освіту» (далі – Закон) позашкільна освіта може набути статусу «неформальної» освіти, а це у свою чергу передбачає переведення позашкільної освіти на комерційну основу та, як наслідок – скорочення робочих місць через брак фінансування цих навчальних закладів.


Т. Лукіна зауважила, що тисячі дітей, які отримують позашкільну освіту, можуть залишитися без уваги педагогів. Саме тому, можна вважати, що п
роект Закону загрожує мистецькій освіті. Крім того, такі дії призведуть, у кращому випадку, до підвищення оплати за навчання учнів до 3000 грн. щомісячно, а у гіршому – до закриття зазначених закладів.


Однак, заступник начальника управління культури і туризму Хмельницької міської ради С. Шевченко запевнила, що за інформацією, наданою Міністерством культури України, в наступному році установи мистецької освіти (естетичного виховання) не будуть переводити на самофінансування, оскільки, реагуючи на думку громадськості вже внесено зміни у статтю 19 проекту Закону, якою передбачено, що фінансування мистецьких шкіл залишиться в існуючому вигляді. Окрім того, плата за навчання в таких школах, як і раніше, буде визначатися адміністраціями навчальних закладів за погодженням із місцевою владою.


Зважаючи на те, що наймані працівники галузі культури стурбовані можливою зміною існуючих соціально-економічних умов праці та виробничого побуту, фахівцями
Відділення розпочато роботу по дослідженню можливих чинників дестабілізації стану соціально-трудових відносин на теренах Хмельницької області з метою запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів).