E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

    10 червня, у рамках Угоди про співпрацю між Федерацією профспілок Вінницької області та відділенням НСПП у Вінницькій області (Відділення), відбулася дистанційна робоча нарада фахівців Відділення з представниками Вінницької обласної організації профспілки працівників охорони здоров'я України (Профспілка).
  Під час наради обговорено нагальні проблеми функціонування медичних закладів Вінниччини та їх вплив на стан соціально-трудових відносин у трудових колективах.
    За інформацією представників Профспілки, після запровадження з 1 квітня другого етапу медичної реформи абсолютна більшість закладів охорони здоров'я отримали за програмою медичних гарантій значно менший обсяг коштів порівняно з медичною субвенцією. Зокрема, для психіатричних, фтизіатричних, онкологічних, паліативних та інших закладів дефіцит коштів виявився вкрай критичним. За таких обставин не лише відсутні передумови для суттєвого збільшення рівня заробітної плати, але навпаки, існує ймовірність закриття певних закладів охорони здоров'я, скорочення штату та масового вивільнення медичного персоналу.
   Така ситуація призводить до зростання рівня соціального напруження у трудових колективах та зниження мотивації медичних працівників до виконання своїх функціональних обов'язків. Крім того, зниження рівня оплати праці може спричинити звільнення працівників (особливо середнього медичного персоналу) та відтік з медичних закладів висококваліфікованих та досвідчених медичних кадрів.
    У свою чергу фахівці Відділення зазначили, що у разі порушення трудових прав працівників закладів охорони здоров'я та виникнення розбіжностей між сторонами соціально-трудових відносин Профспілка може звернутись до Відділення з метою отримання консультативно-правової допомоги та роз'яснень щодо практичного застосування норм Закону України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)".