E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

 

 

В. Драгомерецька, головний спеціаліст відділення НСПП в Черкаській області

У вересні 2019 року, в рамках обміну інформацією, відділенням НСПП в Черкаській області (Відділення), отримано інформацію від Департаменту соціального захисту населення Черкаської обласної державної адміністрації (Черкаська ОДА) щодо заслуховування 16.09.2019 представників Уманської міської ради на засіданні тимчасової комісії Черкаської ОДА з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати, пенсій стипендій та інших соціальних виплат щодо невиплати заробітної плати або порушення термінів її виплати працівникам бюджетної сфери, зокрема в закладах охорони здоров'я м. Умань.

На підставі даної інформації, фахівцями Відділення здійснено аналіз стану соціально-трудових відносин (СТВ) у закладах охорони здоров'я м. Умань, зокрема у КНП "Уманська міська лікарня" Уманської міської ради, КНП "Уманський пологовий будинок" Уманської міської ради та КНП "Уманська психіатрична лікарня" Уманської міської ради.

У процесі здійснення аналізу, з метою з'ясування інформації щодо невиплати заробітної плати або порушення термінів її виплати, відбулась низка узгоджувальних зустрічей та телефонних розмов з представниками сторін СТВ, в тому числі з заступником головного лікаря з економіки КНП "Уманська міська лікарня" Уманської міської ради О. Руденко та головою профкому С. Єгоровою, з головним бухгалтером КНП "Уманський пологовий будинок" Уманської міської ради І. Гонтар та головою профкому Л. Пряткіною,зголовним лікаремКНП "Уманська психіатрична лікарня" Уманської міської ради І. Омелянчук.

За повідомленнями представників сторін, стан СТВ у вказаних закладах ускладнений. Основними розбіжностями, що призвели до його ускладнення стали несвоєчасна виплата заробітної плати найманим працівникам у липні-серпні п. р. та виникнення заборгованості. Причиною несвоєчасної виплати заробітної плати є недостача кошторисних призначень з державного та місцевого бюджетів на виплату заробітної плати. Зокрема, сума недофінансування до кінця поточного року у КНП "Уманська міська лікарня" Уманської міської ради складає 16 млн грн, у КНП "Уманський пологовий будинок" Уманської міської ради 2,9 млн грн, у КНП "Уманська психіатрична лікарня" Уманської міської ради 1,2 млн грн. У зв'язку з невиплатою заробітної плати наймані працівники звільняються з роботи, так лише в серпні 2019 року звільнилося 15 молодих спеціалістів (лікарів та медсестер) у КНП "Уманський пологовий будинок" Уманської міської ради та 7 найманих працівників у КНП "Уманська психіатрична лікарня" Уманської міської ради. Для вирішення питання подальшого функціонування закладів охорони здоров'я м. Умань, на 20.09.2019 заплановано проведення сесії Уманської міської ради, на якій буде розглянуто питання їх фінансування до кінця 2019 року.

За результатами аналізу стану СТВ, з метою запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів), конфліктні ситуації та розбіжності з питань невиконання вимог законодавства про працю щодо несвоєчасної виплати заробітної плати та заборгованості із виплати заробітної плати у КНП "Уманська міська лікарня" Уманської міської ради, КНП "Уманський пологовий будинок" Уманської міської ради та КНП "Уманська психіатрична лікарня" Уманської міської ради взяті на облік Відділення. Сторонам СТВ надані необхідні консультації та роз'яснення щодо повноважень НСПП та можливості врегулювання вказаних розбіжностей за посередництва відділення НСПП в Черкаській області.