E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

 

О. Турчинська, головний спеціаліст відділення НСПП в Рівненській області

 

RIV15052019У травні 2019 року працівниками відділення НСПП в Рівненській області (далі – Відділення) здійснено моніторинг стану соціально-трудових відносин (далі – СТВ) в закладах освіти Рівненської області. У ході здійснення моніторингу 13 травня 2019 року відбулась робоча зустріч представників Відділення та Рівненської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України.

Окрім цього, 15 травня 2019 року працівниками Відділення взято участь у розширеному засіданні Президії Рівненської обласної організації профспілки працівників освіти і науки, де обговорювались питання СТВ в освітніх закладах.

За результатами проведеного моніторингу встановлено, що в цілому стан СТВ в переважній більшості закладів освіти стабільний, що передусім пов'язано із своєчасною виплатою заробітної плати працівникам, допомоги на оздоровлення при виході у відпустку, забезпеченням покращення умов праці.

Проте, на думку профспілок, в умовах сьогодення існує низка проблемних питань, які передусім пов'язані із встановленням щомісячної надбавки за престижність праці педагогічним працівникам.

Так, розпорядники коштів встановлюють розмір доплат цієї надбавки на свій розсуд від 5% до 30%, при цьому не враховуючи професійної компетенції кожного працівника.

Президія Ради Рівненської обласної організації Профспілки, на підтримку ініціативи ЦК Профспілки України, звернулася до первинних профспілкових організацій з приводу обговорення законопроекту "Про внесення змін до Закону України "Про освіту". Відповідно, було направлено звернення від кожної первинки до центральних органів влади щодо реалізації законодавства про освіту в частині встановлення посадових окладів педагогічних та науково-педагогічних працівників у розмірах визначених ст. 61 Закону України "Про освіту" з метою забезпечення єдиних підходів до встановлення щомісячної надбавки за престижність праці всім педагогічним працівникам у розмірі 30%.

У Рівненській області незадовільною є ситуація із виплатою вказаної надбавки в закладах освіти Острозького району. Зокрема, освітянам району зменшили вказану надбавку з 20% до 5% з квітня 2019 року згідно Наказу відділу освіти Острозької районної державної адміністрації від 24.04.2019 № 73 "Про зменшення надбавки за престижність праці працівникам району". Це викликало обурення у вчителів району, що в подальшому може призвести до негативних тенденцій в трудових колективах.

Також, слід відмітити, що цьогоріч до районного бюджету Острозького району надійшла освітня субвенція з державного бюджету, проте, вона виявилась недостатньою для виплати цієї надбавки у розмірі 20%, оскільки її розрахували в розрахунку на 1 учня, а не на кількість педагогів.

У порівнянні з іншими районами області, кількість учнів у школах Острожчини є надто низькою і становить близько 5 учнів на 1 вчителя, хоча середній показник повинен складати щонайменше 10-12 учнів на вчителя. Основною причиною такого дефіциту є неоптимізовані школи, в результаті чого навчання учня обходиться значно дорожче, ніж в інших школах, які заповнені відповідно до встановлених норм.

Крім того, виникли проблемні питання в закладах освіти Корецького і Гощанського районів. Так, в закладах освіти Корецького району існує нестача коштів на виплату заробітної плати для обслуговуючого персоналу за травень 2019 року в сумі близько 700,0 тис. грн., та дефіцит коштів на оплату енергоносіїв для закладів освіти. Зокрема, в районі на даний час не виплачуються кошти на відрядження для працівників освіти. А в закладах освіти Гощанського району виникли проблеми із встановленням і виплатою надбавок до заробітної плати за сумліну працю та за завідування кабінетами.

Тому Відділенням та Рівненською обласною організацією профспілки працівників освіти і науки України досягнуто домовленості про здійснення спільних заходів щодо поліпшення стану СТВ в закладах освіти цих районів, в тому числі і проводячи безпосередні виїзди членів об'єднаної комісії на місця у трудові колективи.

За результатами моніторингу Відділенням будуть здійснені превентивні дії з метою запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) в окремих закладах освіти Острозького району, де сторонам СТВ надані детальні роз’яснення норм Закону України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)".