E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

 

А. Головчанська, головний спеціаліст відділення НСПП в Донецькій області

 

17 січня 2019 року відповідно до плану роботи відділенням НСПП в Донецькій області (далі – Відділення) проведено дистанційний семінар-нараду за участю арбітрів та незалежних посередників НСПП.

У семінарі-нараді взяли участь фахівці Відділення, 7 арбітрів і 2 посередники НСПП.

На порядку денному були розглянуті наступні питання:

– результати роботи Відділення за 2018 рік щодо запобігання проведенню стихійних акцій протесту та страйків;

– результати роботи Відділення за 2018 рік щодо сприяння вирішенню колективних трудових спорів (конфліктів) (далі – КТС(К));

– запровадження соціального діалогу у Донецькій області у 2018 році.

Відкрив захід начальник Відділення А. Хімчак, який поінформував, що упродовж 2018 року Відділення спрямовувало свої зусилля на попередження проведення страйків і акцій протесту та послаблення соціальної напруги під час проведення найманими працівниками акцій протесту і колективних припинень роботи.

Так, у 2018 році зафіксовано проведення 22 акцій соціального протесту, найбільша кількість яких припадає на підприємства вугледобувної галузі (20), що складає 91% від загальної кількості.

Основними вимогами працівників під час проведення акцій соціального протесту, страйку були: погашення заборгованості із заробітної плати та виплата поточної заробітної плати; вирішення питання бюджетного фінансування заробітної плати; підвищення тарифних ставок на рівень інфляції; виділення коштів на технологію та матеріали; оснащення та підготовки лав і очисних вибоїв; зниження рівня заробітної плати внаслідок неповного робочого тижня.

Яскравим прикладом взаємодії Відділення з Донецькою облдержадміністрацією, роботодавцями та профспілками вугледобувних підприємств під час проведення акцій соціального протесту є те, що за сприяння Відділення у жовтні 2018 року відбулася нарада у голови Донецької облдержадміністрації, керівника військово-цивільної адміністрації О. Куця з розгляду проблемних питань на ДП "Селидіввугілля", які призвели до протестних проявів найманих працівників. На нараді були присутні представники ОДА, депутати Верховної Ради України, керівництво ДП "Селидіввугілля", голови місцевих профспілок. Під час проведення наради обговорено проблемні питання працівників підприємства та необхідність врахування у змінах до Держбюджету України на 2018 рік фінансування вугледобувної галузі в повному обсязі. За підсумками наради було прийнято рішення щодо сприяння облдержадміністрацією державним вугледобувним підприємствам, зокрема ДП "Селидіввугілля", у вирішені питання погашення заборгованості із заробітної плати за рахунок збільшення дотацій на державну підтримку вугледобувних підприємств у 2018 році.

На семінарі виступив провідний спеціаліст Відділення Р. Таран, який поінформував учасників семінару про результати роботи Відділення за 2018 рік по вирішенню КТС(К). Так, у 2018 році було зареєстровано 3 КТС(К) на таких підприємствах: Донецьке обласне управління водних ресурсів, Костянтинівське НВП "Кварсит" та Артемівське управління по газопостачанню та газифікації ПАТ "Донецькоблгаз". У звітному періоді за сприяння НСПП знято з реєстрації 4 КТС(К), з яких 2 – як вирішені і 2 – як припинені, оскільки підприємства, де зареєстровано КТС(К), знаходяться на тимчасово окупованих територіях України, що унеможливлює проведення примирних процедур. Станом на 01.01.2019 на обліку Відділення залишилось 5 КТС(К), в яких в стадії вирішення залишилися 23 вимоги. На Костянтинівському НВП "Кварсит" та Артемівському управлінні по газопостачанню та газифікації ПАТ "Донецькоблгаз" за сприяння Відділення створені примирні комісії, які працюють в режимі засідань.

Далі А. Хімчак окреслив питання щодо запровадження соціального діалогу в Донецькій області у 2018 році. Начальник Відділення повідомив про наявність 18 тристоронніх соціально-економічних рад та про 5 нових рад, які ще знаходяться в стадії формування в містах і районах області, та укладених 13 територіальних угод між місцевими органами самоврядування, координаційними радами профспілок та організаціями роботодавців. Наприкінці 2018 року за сприяння Відділення сформовано обласну тристоронню соціально-економічну раду та підготовлено проект Територіальної угоди на 2019-2020 роки, який знаходиться на розгляді сторін соціального діалогу.

Наприкінці наради-семінару учасники обмінялись думками.

По завершенню заходу начальник Відділення подякував всім за співпрацю, особливо арбітру НСПП І. Померанському за участь у підготовці статті "Діалог як інструмент попередження конфліктів", яка була опублікована в Бюлетені НСПП.