E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

 

В.Петрунько, головний спеціаліст відділення НСПП в Тернопільській області

 

Одним із пріоритетних напрямів роботи відділення НСПП в Тернопільській області (далі − Відділення) є надання правової допомоги мешканцям Тернопільської області з питань дотримання законодавства про працю.

Керівництвом Відділення щомісячно проводиться "гаряча" телефонна лінія, що дає можливість громадянам звертатись з проблемними питаннями, а працівникам Відділення своєчасно дізнаватись про чинники дестабілізації, які виникають в трудових колективах та вчасно на них реагувати. Зокрема, протягом 2018 року, за результатами проведених "гарячих" телефонних ліній зафіксовано 58 звернень.

У межах своїх повноважень, проводиться прийом громадян та консультаційно-роз’яснювальна робота у приміщенні Відділення, а також безпосередньо на підприємствах, в установах та організаціях області (далі – підприємства). Упродовж 2018 року до Відділення звернулося 166 громадян, зокрема, від: сторін колективних трудових спорів (конфліктів) – 47, керівників підприємств – 28, представників профспілкових органів – 42, представників органів місцевої влади – 17, громадян – 16, позаштатних інституцій НСПП – 9 та представників організацій роботодавців – 7. При наданні консультацій та роз’яснень загалом було порушено 207 питань, які в основному стосувались процедури вступу у колективний трудовий спір (конфлікт) та порядку його вирішення – 58, нормування та оплати праці – 20, виплати заборгованої заробітної плати – 58, порядку вивільнення найманих працівників – 18, виплати розрахункових коштів при звільненні працівника – 18, проведення акцій соціального протесту – 12, а також інших питань, що стосуються врегулювання стану соціально-трудових відносин. Найменше громадянами піднімались на розгляд питання щодо укладання колективного договору, угоди – 5 та виконання колективного договору, угоди – 5.

Співпраця з усіма суб’єктами, причетними до проблематики соціально-трудових відносин та проведення Відділенням консультаційно-роз’яснювальної роботи дає позитиві результати. Своєчасне надання правової допомоги керівникам підприємств дає можливість не допускати ускладнення стану соціально-трудових відносин та виникнення чинників дестабілізації, а у разі їх виникнення – сприяти оперативному їх усуненню.

Як результат, більшість розбіжностей між сторонами соціально-трудових відносин вирішуються на ранній стадії (у 2018 році попереджено виникнення колективних трудових спорів (конфліктів) на 64 підприємствах області).

Робота Відділення у 2019 році буде спрямована на поглиблення взаємодії з місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, об’єднаннями профспілок, роботодавців та засобами масової інформації з метою розширення інформаційного поля за рахунок аналізу звернень громадян та оперативного реагування на них.