E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

А. Погодаєва, головний спеціаліст відділення НСПП в Дніпропетровській області

01 листопада 2018 року було проведено п’ятнадцяте засідання примирної комісії по вирішенню колективного трудового спору (конфлікту) (далі – КТС(К)) між найманими працівниками та адміністрацією ТОВ "ПРОСКО" смт Просяна Покровського району Дніпропетровської області, який було зареєстровано розпорядженням НСПП від 19.02.2018 №071-р.

На порядку денному було затверджено наступні питання щодо:

? строків виплати поточної заробітної плати;

? сплати заборгованості з єдиного соціального внеску;

? підвищення заробітної плати з 01.10.2018;

? сплати заборгованості за роботу у вихідні та святкові дні за 2018 рік.

У роботі примирної комісії взяли участь представники відділення НСПП в Дніпропетровській області (далі – Відділення).

Під час розгляду першого питання представники найманих працівників висловили своє невдоволення щодо порушення строків оплати праці, які були прописані в Угоді від 22.03.2018 (оплата до 07 та 22 числа). Зі слів представників виплати здійснюються із затримкою до 2-3 тижнів.

У свою чергу, представники від роботодавців повідомили, що здійснюються всі можливі заходи для забезпечення своєчасності виплати заробітної плати. Затримки можуть бути спричинені несвоєчасним надходженням коштів за вже відвантажену продукцію.

За результатами переговорів сторонами досягнуто домовленості, що поточна заробітна плата буде виплачуватись не пізніше кінця кожного місяця. Відповідне рішення було внесено до Протоколу засідання примирної комісії.

По другому питанню порядку денного представники найманих працівників довели до відома адміністрації, що існують затримки із виплатою лікарняних через несвоєчасну сплату податків (термін заборгованості з єдиного соціального внеску складає 6 місяців). Працівники, які звертаються за субсидіями, також не мають змоги отримати їх в належному обсязі, оскільки в базі відсутні дані по сплаті єдиного соціального внеску.

Представники від адміністрації пояснили, що роботодавець здійснює виплату заборгованості, зокрема, у жовтні було здійснено виплату за квітень 2018 року. Коли буде погашено заборгованість із виплати заробітної плати перед звільненими працівниками, відбудеться і погашення по єдиному соціальному внеску.

Разом з тим, наймані працівники планують підготувати лист до роботодавця з пропозицією скласти та затвердити графік погашення заборгованості з єдиного соціального внесу.

Також наймані працівники попросили вирішити питання щодо видачі довідок про доходи для своєчасного оформлення субсидій. Представники від адміністрації запевнили, що дане питання буде вирішено.

Щодо питання підвищення заробітної плати, представники від адміністрації повідомили, що відповідний проект вже підготовлено та надано на розгляд роботодавцю, проте остаточного рішення до теперішнього часу ще не прийнято. Однак, на підприємстві вводиться практика виплати премій з метою заохочення найманих працівників до якісного виконання своїх обов'язків.

Представники роботодавця повідомили, що найближчим часом буде видано новий спецодяг найманим працівникам, а також вирішуватиметься питання щодо обігріву приміщень в зимовий період, ремонт даху та техніки.

Все це потребує значних матеріальних затрат, у зв’язку з чим можуть виникати невеликі затримки із поточними виплатами.

Представники від найманих працівників зазначили, що готуватимуть лист до роботодавця з проханням щодо визначення строків прийняття рішення щодо підвищення оплати праці.

При обговоренні питання оплати заборгованості за роботу в святкові дні, представники найманих працівників наголосили на тому, що є всі законні підстави для витребування даних виплат і ними повторно буде підготовлено лист до роботодавця із посиланням на нормативні документи, що регламентують здійснення зазначеної виплати.

Начальник Відділення надав консультації щодо подальших шляхів вирішення КТС(К), зокрема, через процедуру проведення трудового арбітражу, та зазначив, що наймані працівники можуть звернутись до Відділення за необхідними роз’ясненнями консультаціями.

Дата наступного засідання примирної комісії буде визначена в робочому порядку.

Відділення й надалі відслідковуватиме стан соціально-трудових відносин на підприємстві та братиме участь у всіх засіданнях примирної комісії.