E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

Сектор правового забезпечення відділення НСПП в Кіровоградській області   

  

17 вересня 2012 року М.О.Рішняк, начальник відділення НСПП в Кіровоградській області (далі – Відділення) взяв участь у засіданні Постійної комісії Кіровоградської обласної ради з питань реформування житлово-комунального господарства, архітектури, будівництва, містобудування ( далі – Постійна комісія).
Засідання проходило під головуванням В. М. Вінницького, голови Постійної комісії, депутата Кіровоградської обласної ради за участю І. В. Владова, заступника голови Кіровоградської обласної ради.

 У центрі уваги членів Постійної комісії, депутатів Кіровоградської обласної ради був стан вирішення колективного трудового спору між найманими працівниками комунального підприємства «Енерговодоканал» смт Смоліне Маловисківського району Кіровоградської області та адміністрацією комунального підприємства «Енерговодоканал» смт Смоліне Маловисківського району Кіровоградської області зареєстрованого розпорядженням НСПП від 16 липня 2010 року № 083-р.
 М. О. Рішняк доповів членам Постійної комісії про хід вирішення п’яти зареєстрованих вимог найманих працівників дві із яких знято з реєстрації у зв’язку з вирішенням. Охарактеризував чинники організаційно-структурного та фінансово-економічного характеру, які негативно впливають на фінансово-економічний стан підприємства, породжують збитковість виробництва, значно знижують його платоспроможність та можливості виконання вимог найманих працівників в умовах дефіциту фінансових ресурсів підприємства.
 Інформував про те, що Маловисківська районна державна адміністрація, районна рада, Смолінська селищна рада, адміністрація КП «Енерговодоканал» вживають вичерпних заходів спрямованих на поліпшення соціально-трудових відносин, вирішення вимог та колективного трудового спору . Але вищезазначені чинники переважно мають об’єктивний характер, а вирішення накопичених з роками проблем потребує значних капіталовкладень на реконструкцію та техніко-технологічне переоснащення фізично і морально застарілих потужностей КП «Енерговодоканал», які завантажені лише на 10-12%. Зазначена проблема є однією із основних причин одного з найвищих  в Україні тарифів на послуги водопостачання та водовідведення, які надає КП»Енерговодоканал».
 При цьому М. О. Рішняк акцентував увагу на високому рівні діалогу, який має місце між сторонами, розумінні найманими працівниками того що адміністрація КП»Енерговодоканал»,Смолінська селищна рада, Маловисківська районна державна адміністрація та районна рада самостійно не зможуть вирішити весь комплекс проблем, які накопичились за останні десятиліття, з часу від’єднання  в 1996 році КП «Енерговодоканал» від шахти «Смолінська» Східного гірничо-збагачувального комбінату (далі – Схід ГЗК). При цьому має бути враховано, що шахта  «Смолінська» є містоутворюючим підприємством переважна більшість працівників якого є мешканцями селища Смоліно, була не тільки основним споживачем послуг КП «Енерговодоканал» (від яких в односторонньому порядку відмовилась), а й основним фінансовим донором розвитку як селища, так і КП«Енерговодоканал».
 Депутати Кіровоградської обласної ради, члени Постійної комісії, ретельно обговорили проблеми підняті М. О. Рішняком, здійснили всебічний аналіз чинників які впливають на вирішення вимог найманих працівників та колективного трудового спору, зважили реальні можливості обласного бюджету поточного року та характер взаємовідносин між Маловисківською районною державною адміністрацією та Схід ГЗК міста Жовті Води Дніпропетровської області.
 В результаті відвертої, конструктивної дискусії, врахування соціально-економічної ситуації, що об’єктивно склалася в селищі Смоліно, можливостей обласного бюджету членами Постійної комісії було прийнято рішення щодо опрацювання можливості отримання додаткової фінансової допомоги від Схід ГЗК в рамках укладеної між ним та Маловисківською районною державною адмістрацією Соціальною Угодою. До питання щодо надання Кіровоградською обласною радою фінансової допомоги КП«Енерговодоканал» вирішено повернутись при формуванні обласного бюджету  на 2013 рік.
 Стан соціально-трудових відносин, вирішення вимог найманих працівників та колективного трудового спору розглянути на наступному засіданні Постійної комісії в порядку контролю.
 Результати обговорення питань, піднятих Відділенням, на засіданні Постійної комісії будуть враховані в його подальшій роботі щодо сприяння вирішення спору.