E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

Анастасія Ткаченко, завідувач сектора аналітично-інформаційної роботи та прогнозування відділення НСПП в Дніпропетровській області

       

На облік відділення Національної служби посередництва і примирення в Дніпропетровській області з метою здійснення заходів щодо запобігання виникненню колективного трудового спору (конфлікту), наказом від 04 грудня 2012 року № 111, взято випадок дестабілізації стану соціально-трудових відносин, що виник у ТОВ «Металургійний завод «Дніпросталь» м. Дніпропетровська.
Так, 04 грудня 2012 року до відділення Національної служби посередництва і примирення в Дніпропетровській області (далі - Відділення НСПП) звернувся голова первинної профспілкової організації ТОВ «Металургійний завод «Дніпросталь» з питань порушення з боку роботодавця чинного законодавства України в частині перешкоджання діяльності профспілки, відмови від укладання колективного договору.

29 травня 2012 року директор підприємства був повідомлений про створення первинної профспілкової організації, а листом від 30 травня 2012 року голова профспілки звернувся до директора з метою організації переговорного процесу з метою розробки та підписання колективного договору.
У зв’язку з тим, що роботодавець, зі слів голови профспілки, не відреагував на звернення, голова профспілки звернувся до голови Дніпропетровського обласного комітету трудящих металургійної та гірничодобувної промисловості України.
Дніпропетровським обласним комітетом було порекомендовано, відповідно до статті 259 КЗоТ України, звернутись до прокуратури Індустріального району міста Дніпропетровська із заявою про прийняття заходів по усуненню порушень в частині перешкоджання законної діяльності профспілки та ухилення від укладання колективного договору.
За результатами вивчення стану справ на підприємстві, прокуратурою Індустріального району міста Дніпропетровська було порекомендовано звернутись до Відділення НСПП, оскільки урегулювання зазначених вище питань належить саме до компетенції Національної служби посередництва і примирення, що передбачені діючими нормами Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)».
З метою реалізації своїх повноважень, Відділення НСПП ініціювало проведення наради на підприємстві з метою з’ясування шляхів урегулювання конфліктних чинників.
Так, 06 лютого 2013 року на ТОВ «Металургійний завод «Дніпросталь» проведено нараду в якій прийняли участь: директор підприємства, представник адміністрації підприємства, голова профспілкової організації, представники від Дніпропетровської обласної державної адміністрації, Федерації організацій роботодавців Дніпропетровщини, Дніпропетровської обласної організації профспілки трудящих металургійної та гірничодобувної промисловості України та начальник відділення Національної служби посередництва і примирення в Дніпропетровській області.
Під час наради було з’ясовано, що на підприємстві у січні 2012 року на ТОВ «Дніпросталь» було укладено колективний договір між роботодавцем та радою трудового колективу.
Що стосується питання співпраці між роботодавцем та профспілкою, директор ТОВ «Металургійний завод «Дніпросталь» відмовляється від налагодження конструктивного діалогу, у зв’язку з чим, радник голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації, голова Федерації організації роботодавців Дніпропетровщини, зобов’язав директора підприємства до пошуку взаємопорозуміння з представником трудового колективу – головою профспілки підприємства як того вимагає чинне законодавство України.
За результатами наради, начальник відділення Національної служби посередництва і примирення в Дніпропетровській області повторно надав роз’яснення голові профспілки щодо шляхів урегулювання дестабілізаційного чинника шляхом застосування Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)» і наголосив на подальшій співпраці, націленій на зменшення соціальної напруги у трудовому колективі підприємства.