E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

Тетяна Трошина,  завідувач  сектора аналітично-інформаційної роботи та прогнозування відділення НСПП в Луганській області

    

 

15 березня 2013 року відбулося заключне засідання трудового арбітражу по розгляду колективного трудового спору (конфлікту) у державному відкритому акціонерному товаристві «Свердловське шахтопрохідницьке управління по бурінню стволів і свердловин» (ДВАТ «Свердловське ШПУ») - дочірньому підприємстві відкритого акціонерного товариства «Державна холдингова компанія «Спецшахтобуріння» міста Свердловська Луганської області.
Колективний трудовий конфлікт на вищезазначеному підприємстві зареєстрований 11 лютого 2013 року з вимогою щодо погашення заборгованості із виплати заробітної плати.

На даному засіданні примирного органу були присутні представники Департаменту промисловості та енергозбереження Луганської облдержадміністрації і начальник управління соціального захисту населення Свердловської міської ради, що дозволило всебічно розглянути проблему та виявити об’єктивні і суб’єктивні причини, які зумовили виникнення розбіжності між найманими працівниками і роботодавцем. Так, було встановлено, що причиною виникнення боргів найманим працівникам Свердловського шахтопрохідницького управління є неотримання коштів від державного підприємства «Луганськвугілля» за виконані роботи. В свою чергу, така ситуація виникла із-за відсутності фінансування з державного бюджету капітального будівництва на вугледобувних підприємствах, в тому числі і на ДП «Луганськвугілля». Сторони конфлікту відзначили, що утворюється замкнене коло, з якого без допомоги вищих органів державної влади вийти неможливо.
Досвід роботи відділення НСПП свідчить, що затримка бюджетного фінансування капітального будівництва на вугледобувних підприємствах відбувається щорічно, саме  це стає першопричиною ускладнення стану соціально-трудових відносин в колективах шахтобудівельників.
Виконуючий обов’язки керівника ДВАТ «Свердловське ШПУ» повідомив, що з метою погашення заборгованості із виплати заробітної плати розроблений графік, погоджений з головою первинної профспілкової організації та визначені конкретні шляхи запобігання подальшому зростанню боргів найманим працівникам.
Взявши до відома пояснення представників сторін колективного трудового спору та вивчивши матеріали справи, трудовий арбітраж дійшов висновку, що вимога найманих працівників щодо виплати заборгованості із заробітної плати є обґрунтованою та підлягає задоволенню.