E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

А. Погодаєва, головний спеціаліст відділення НСПП в Дніпропетровській області

Відділення НСПП в Дніпропетровській області (далі – Відділення) сприяє вирішенню колективних трудових спорів (конфліктів) (далі – КТС(К)), зареєстрованих у п'яти театрально-концертних закладах міста Дніпра, а саме:

– між найманими працівниками академічного симфонічного оркестру та КП "Дніпропетровська філармонія ім. Л. Когана" Дніпропетровської обласної ради" міста Дніпра (далі – КП "Дніпропетровська філармонія ім. Л. Когана");

– між найманими працівниками та КП культури "Дніпропетровський академічний обласний український молодіжний театр" Дніпропетровської обласної ради" міста Дніпра (далі – КПК "Дніпропетровський академічний обласний український молодіжний театр");

– між найманими працівниками та КП культури "Дніпровський академічний театр драми та комедії" Дніпропетровської обласної ради міста Дніпра (далі – КПК "Дніпровський академічний театр драми та комедії");

– між найманими працівниками та обласним комунальним закладом культури "Дніпропетровський академічний український музично-драматичний театр ім. Т. Шевченка" міста Дніпра (далі – ОКЗК "Дніпропетровський академічний український музично-драматичний театр ім. Т. Шевченка");

– між найманими працівниками та обласним КП культури "Дніпропетровський академічний театр опери та балету" міста Дніпра (далі – ОКПК "Дніпропетровський академічний театр опери та балету").

18 березня 2019 року відбулись п'ять засідань примирних комісій по вирішенню КТС(К) у зазначених театрально-концертних закладах.

На запрошення начальника Відділення, у засіданні примирних комісій взяли участь: юрисконсульт управління культури, національностей та релігій Дніпропетровської ОДА; головний спеціаліст відділу з питань гуманітарної та соціально-культурної сфери управління Дніпропетровської обласної ради; головний спеціаліст відділу корпоративних прав та відносин власності управління правового забезпечення діяльності ради виконавчого апарату Дніпропетровської обласної ради; заступник начальника управління – начальник відділу з питань праці та трудових відносин департаменту соціального захисту населення Дніпропетровської ОДА.

На порядку денному були визначені для розгляду наступні питання:

– встановити театрально-концертним закладам міста Дніпра додатковий коефіцієнт підвищення посадових окладів у розмірі 2;

– виплачувати первинним профспілковим організаціям, передбачені ст. 44 Закону України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності" та пунктами колективних договорів кошти, на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу у розмірі 0,3% фонду оплати праці.

Під час розгляду першого питання порядку денного, голова Дніпропетровської обласної профспілки працівників культури повідомив, що Дніпропетровською обласною радою було прийнято й затверджено коефіцієнт підвищення посадових окладів у розмірі 1,6 усім театрально-концертним закладам міста Дніпра.

В. о. директора ОКПК "Дніпропетровський академічний театр опери та балету" зазначив, що вже наприкінці березня 2019 року, театр матиме можливість додати до встановленого коефіцієнту 1,6 ще 0,1%, тому наймані працівники отримуватимуть коефіцієнт підвищення посадових окладів у розмірі 1,7.

Також було зазначено, що постійно ведуться переговори з головою Дніпропетровської обласної ради щодо підвищення коефіцієнту посадових окладів, оскільки ОКПК "Дніпропетровський академічний театр опери та балету" має вищий статус, ніж інші театрально-концертні заклади міста Дніпра.

Представники КПК "Дніпровський академічний театр драми та комедії" зазначили, що незважаючи на встановлений коефіцієнт підвищення посадових окладів у розмірі 1,6, для виплати зазначених коштів не вистачає близько 900 тис. грн. На наступному засіданні примирної комісії будуть надані офіційні документи, що підтверджують дану інформацію.

Юрисконсульт управління культури, національностей та релігій Дніпропетровської ОДА наголосив, що всі кошти, які виділені Дніпропетровською обласною радою були перераховані на рахунки театрально-концертних закладів міста Дніпра у повному обсязі.

Представники КП "Дніпропетровська філармонія ім. Л. Когана" висловили своє невдоволення щодо коефіцієнту у розмірі 1,6 й наполягають на коефіцієнті 2, оскільки театрально-концертні заклади інших областей отримують коефіцієнт у розмірі 4.

Представники КПК "Дніпропетровського академічного обласного українського молодіжного театру" повідомили, що у них немає можливостей виплачувати своїм працівникам премії, оскільки змушені щомісячно сплачувати за оренду приміщення, тоді як інші театрально-концертні заклади міста Дніпра мають своє приміщення.

Після довготривалих переговорів члени примирної комісії вирішили, що необхідно вносити зміни до Програми розвитку культури у Дніпропетровській області на 2017-2020 роки (далі – Програма).

Таким чином, всі представники театрально-концертних закладів міста Дніпра найближчим часом проведуть спільну нараду з головою Дніпропетровської обласної організації профспілки працівників культури для обговорення проекту змін до вищезазначеної Програми й будуть подавати їх до Дніпропетровської обласної ради на розгляд.

Наступним, на порядку денному, розглянули питання щодо виділення первинним профспілковим організаціям, передбачені ст. 44 Закону України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності" та пунктами колективних договорів, коштів на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу у розмірі 0,3% фонду оплати праці.

Так, на третьому засіданні примирних комісій, було досягнуто домовленості, що роботодавці театрально-концертних закладів повинні сплачувати на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу у розмірі 0,3% фонду оплати праці, у зв'язку з чим, директори закладів разом із профспілкою повинні були укласти додаткові угоди, в яких визначено як саме будуть переводитися ці кошти.

Вищезазначену додаткову угоду було підписано лише ОКПК "Дніпропетровський академічний театр опери та балету".

У свою чергу, представники інших театрально-культурних закладів повідомили, що планують підписати дані угоди до кінця березня 2019 року.

На завершення, члени примирної комісії одноголосно прийняли рішення визначити дату наступного засідання примирної комісії у робочому порядку, про що буде повідомлено Відділення та всі зацікавлені сторони у найближчий час.

Таким чином, Відділення й надалі налагоджуватиме соціальний діалог між сторонами КТС(К) та братиме участь у всіх засіданнях примирних комісій.