E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

 

 

М. Максименко, заступник начальника відділення НСПП в Чернігівській області

 

На початку грудня 2018 року у Чернігівській ОДА відбулась нарада, на якій було розглянуто конфліктну ситуацію на ДП "Чернігівторф".

У засіданні взяли участь: заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Н. Романова, начальник управління промисловості, транспорту і зв’язку облдержадміністрації С. Меженний, начальник юридичного відділу апарату облдержадміністрації Н. Мужикова, заступник начальника відділення НСПП в Чернігівській області М. Максименко, голова Територіального форуму профспілкових організацій області С. Павленко, керівник та голова профспілки філії "Смолинський торфозавод" ДП "Чернігівторф" В. Огієнко та А. Страхов.

З метою з’ясування стану справ на ДП "Чернігівтор", нещодавно призначений голова облдержадміністрації О. Мисник заслухав пояснення, надані представниками підприємства та запрошеними.

Під час виступу В. Огієнко зазначила, що розбіжності між найманими працівниками і роботодавцем були спричинені наявністю заборгованості із виплати заробітної плати. Незважаючи на те, що профспілка філії "Смолинський торфозавод" ДП "Чернігівторф" ініціювала вступ у колективний трудовий спір (конфлікт) (далі – КТС(К)), який зареєстрований НСПП 30.03.2018 і перебуває в стадії вирішення, ситуація в трудовому колективі стала вкрай напруженою через зміну керівництва.

Згідно наказу Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, з 29.10.2018 в. о. директора ДП "Чернігівторф" призначено І. Рокоче. За короткий термін ним проведено скорочення чисельності працюючих, заблоковано рахунок філії "Смолинський торфозавод", відкликано довіреності на право укладання договорів. Такі дії поставили під загрозу виробничий процес та відповідно унеможливили своєчасну виплату заробітної плати і погашення існуючої заборгованості перед найманими працівниками та бюджетом.

А. Страхов поінформував присутніх, що з метою привернення уваги всіх зацікавлених органів і організацій, у листопаді поточного року на ДП "Чернігівторф" було проведено мітинг найманих працівників Смолинського і Ірванцівського торфозаводів.

14.11.2018 19 найманих працівників філії "Смолинський торфозавод" ДП "Чернігівторф" розпочали безстроковий страйк у формі припинення роботи, але через введення на території області військового стану 26.11.2018 приступили до роботи.

Н. Романова звернула увагу присутніх на те, що на підприємстві періодично виникають проблеми з виплатою заробітної плати. У зв’язку із зазначеним, стан справ є предметом розгляду на засіданнях обласної профільної комісії з питань погашення заборгованості з виплати заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат. Зазначила, що ситуація залишається критичною та потребує вжиття конкретних заходів від уповноваженого органу управління підприємством.

С. Меженний доповів про проведення в обласній раді засідань за участю зацікавлених сторін соціального діалогу, у результаті роботи яких прийнято рішення про початок процедури передачі державного підприємства в комунальну власність територіальної громади.

У свою чергу, М. Максименко повідомила про хід вирішення КТС(К) та запропонувала керівнику і голові профспілки філії "Смолинський торфозавод" ДП "Чернігівторф" розпочати переговори із керівництвом ДП "Чернігівторф" з метою пошуку шляхів відновлення виробничої діяльності торфозаводу. Звернула увагу на дотримання вимог Законів України "Про правовий режим воєнного стану" та "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)" під час військового стану.

За результатами обговорення, голова облдержадміністрації пообіцяв присутнім розібратися в причинах, що призвели до ускладнення соціального становища та, в разі необхідності, звернутися за допомогою до Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.