E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

 

А. Головчанська, головний спеціаліст відділення НСПП в Донецькій області

29 жовтня 2018 року у приміщенні Донецької облдержадміністрації відбулось засідання Донецької обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат (далі – Комісія) під керівництвом голови Комісії – першого заступника голови Донецької ОДА Є. Вілінського, у якому взяв участь начальник відділення НСПП в Донецькій області (далі – Відділення) А. Хімчак.

До порядку денного засідання Комісії були включені питання щодо стану і перспектив погашення заборгованості із заробітної плати, ЄСВ та заборгованості з податків і зборів перед бюджетом підприємств: Костянтинівського державного науково-виробничого підприємства "Кварсит", ТОВ "ТГЩК", ПрАТ "Азовський машинобудівний завод".

На засідання Комісії були запрошені керівники вищезазначених підприємств.

Є. Вілінський окреслив питання порядку денного і запропонував заслухати керівників підприємств, які мають заборгованість із виплати заробітної плати та запрошені на засідання Комісії.

Представники Департаменту соціального захисту облдержадміністрації, Головного управління Пенсійного фонду України у Донецькій області та Головного управління Державної фіскальної служби у Донецькій області поінформували членів Комісії щодо стану погашення заборгованості із виплати заробітної плати, податків, зборів до бюджетів усіх рівнів та надходжень ЄСВ по вищезазначеним підприємствам.

У своїй доповіді в. о. директора Костянтинівського державного науково-виробничого підприємства "Кварсит" М. Зінченко розповів про важке фінансове становище підприємства та відсутність грошових коштів внаслідок заборони службою Держекспортконтролю відвантаження продукції військового та подвійного призначення до Російської Федерації. Підприємство знаходиться в управлінні державного концерну "Укроборонпром". Заборгованість із виплати заробітної плати працівникам підприємства та несвоєчасна виплата поточної заробітної плати сталися за відсутності вини КДНВП "Кварсит", а є наслідком непередбачуваних підприємством подій. Підприємство до 04.04.2014 здійснювало поставку виробів військового призначення, обсяг яких складає майже 98% від загального обсягу виготовлення продукції, на територію Російської Федерації згідно Угоди між Урядом України та Урядом Російської Федерації про виробничу і науково-технічну кооперацію підприємств оборонної галузі. Згідно листа Державного концерну "Укроборонпром" від 04.04.2014, підприємству було наказано припинити відвантаження виробів військового призначення та подвійного користування до РФ. Починаючи з другого кварталу 2014 року відвантаження виробів військового призначення до РФ припинено. КДНВП "Кварсит" направило листи на адресу Президента України, Прем’єр-міністра України, секретаря РНБО України, голові Донецької облдержадміністрації, Міністру оборони України, Генеральному директору Державного концерну "Укроборонпром" щодо важкого фінансового становища.

На 2018 рік у підприємства є замовлення від ДП "ДержККБ "Луч", ПАТ "Завод "Маяк", ПАТ "Київський завод "Радар", ТОВ "Радіонікс" та інших на поставку основної продукції на загальну суму близько 18 млн. грн., але на теперішній час партнери повністю або частково відмовляються від своїх заказів.

Керівник ТОВ "ТГЩК" І. Матвієнко доповіла, що підприємство було змушене припинити основну виробничу діяльність з причин незалежних від адміністрації підприємства, у зв’язку з проведенням операції об’єднаних сил на території Тельманівського району Донецької області. Вид діяльності підприємства – різання, оброблення та оздоблення декоративного каменю. Основний дебітор – ТОВ "Тельмановський Граніт", яке знаходиться на тимчасово окупованій території Донецької області.

Директор ПрАТ "Азовський машинобудівний завод" І. Гершиков поінформував про те, що підприємство здійснює виробництво машин і устаткування для металургії. Через великі борги на майно підприємства накладено арешт, кількість працюючих становить 10 осіб. Дебіторська заборгованість складає понад 10 млн. грн. На підприємстві затверджено графік погашення заборгованості із заробітної плати, але він виконується частково.

Начальник Відділення А. Хімчак поінформував членів Комісії про те, що ПрАТ "Азовський машинобудівний завод" взято на облік Відділення з метою запобігання виникненню КТС(К) з чинником ускладнення стану СТВ щодо невиконання вимог законодавства про працю, а також про реєстрацію Національною службою посередництва і примирення в жовтні поточного року КТС(К) на Костянтинівському державному науково-виробничому підприємстві "Кварсит", де створено примирну комісію.

По закінченні заходу начальник Відділення провів робочу нараду, на якій працівники Відділення були ознайомлені з результатами розглянутих на засіданні питань для врахування їх при проведенні моніторингу стану соціально-трудових відносин на підприємствах області.