E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

О.Бульченко, головний спеціаліст відділення НСПП в Черкаській області

22 березня 2018 року в приміщенні Черкаської обласної організації професійної спілки працівників текстильної та легкої промисловості України (далі – Профспілка) відбулася нарада на тему: «Стан соціально-трудових відносин на підприємствах текстильної та легкої промисловості області» за участі начальника відділення НСПП в Черкаській області (далі – Відділення) С. Власенка, головного спеціаліста Відділення О. Бульченко, голови Профспілки М. Марченка та галузевого профактиву області.

У ході наради обговорено стан соціально-трудових відносин (далі – СТВ) на підприємствах, установах і організаціях текстильної та легкої промисловості, а саме: ПАТ «Черкаський шовковий комбінат», ТОВ «Ватфарм», ТОВ «Вайсе-стиль», ТОВ «Золотоніська швейна фабрика», ТОВ «Корсунь-Шевченківська швейна фабрика» та ДП «Український державний науково-дослідний і проектний інститут легкої промисловості».

Голова Профспілки поінформував, що результати аналізу основних фінансових показників підприємств текстильної та легкої промисловості області свідчать про негативні тенденції в розвитку галузі. Текстильна галузь, як і легка промисловість України в цілому, на сьогоднішній день перебуває у незадовільному стані, що характеризується цілою низкою серйозних проблем. Зокрема, відсутністю на внутрішньому ринку товарів вітчизняного виробництва та його тотального заповнення дешевими, низькоякісними виробами іноземного походження, значну частку серед яких займають товари секонд-хенд; застосування вітчизняними підприємствами давальницьких схем виробництва; погано розвинутою інфраструктурою галузі; неконкурентоспроможністю вітчизняної продукції як за ціною, так і за якістю.

Зазначені проблеми вкрай негативно впливають на діяльність підприємств, а головне – гальмують подальший розвиток галузі. Головна з них полягає в тому, що поряд із незначним скороченням показників виробництва і реалізації продукції діяльність підприємств низькорентабельна. Підприємства легкої промисловості потребують суттєвого перегляду стратегії розвитку на перспективу тазабезпечення власною сировиною. Це підвищить конкурентоспроможність вітчизняної продукції завдяки зниженню її собівартості.

С. Власенко виступив на тему: «Порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів).

У ході виступу ознайомив присутніх із основними завданнями НСПП, основними положеннями Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)». Окрім того, зазначив, що прерогативою діяльності НСПП є сприяння вирішенню КТС(К); вагоме місце займає робота щодо запобігання КТС(К), адже вирішити спір важче, ніж його попередити.

С. Власенко також поінформував про результати діяльності Відділення щодо запобігання виникненню та сприяння вирішенню КТС(К) у 2017 році та січні-лютому 2018 року.

О. Бульченко ознайомила присутніх із основними положеннями Закону України «Про соціальний діалог в Україні» та надала членам Профспілки детальне роз’яснення щодо порядку підготовки та подачі документів до Відділення для здійснення оцінки відповідності критеріям репрезентативності та підтвердження репрезентативності, адже дія попереднього Свідоцтва закінчилася в грудні 2017 року .

По завершенню, учасниками наради досягнуто домовленостей і надалі продовжувати співпрацю щодо сприяння зменшенню соціального напруження на галузевих підприємствах, стабілізації та поліпшення стану СТВ, запобігання виникненню КТС(К), створення умов для проведення соціального діалогу в правовому руслі, які стануть підґрунтям для подальшого укладення Угоди про співпрацю між Відділенням та Профспілкою.