E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

 

О. Петренко, головний спеціаліст відділення НСПП в Черкаській області

 

7 грудня 2017 року відбулося останнє в поточному році засідання тимчасової комісії Черкаської обласної державної адміністрації (далі – Черкаська ОДА) з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій, інших соціальних виплат (далі – Комісія) у якому взяв участь головний спеціаліст відділення НСПП в Черкаській області (далі – Відділення) О. Петренко.

Комісією розглядалося три питання: 1. Стан виплати заборгованої заробітної плати працівникам КП Черкаської міської ради "СУБ "Митниця"; 2. Звіт голови тимчасової комісії Маньківської РДА з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати; 3. Про стан погашення заборгованості із виплати заробітної плати на підприємствах області.

Відкриваючи засідання Комісії, головуючий, директор департаменту соціального захисту населення Черкаської ОДА Р. Чикало, повідомив, що сума заборгованості із виплати заробітної плати в області з початку року зросла на 77 млн. грн. за рахунок погіршення фінансово-економічного стану деяких економічно активних підприємств. Станом на 01.11.2017 загальна заборгованість склала 98 млн. грн. Найбільша сумарна заборгованість із виплати заробітної плати зафіксована на економічно активних підприємствах міст Черкаси (60,6 млн. грн.) та Сміла (5,1 млн. грн.), Лисянського (0,9 млн. грн.) та Звенигородського (0,7 млн. грн.) районів.

З першого питання, про стан виплати заборгованої заробітної плати працівникам КП "СУБ "Митниця", доповів начальник планово-фінансового відділу департаменту житлово-комунального господарства виконкому Черкаської міської ради. Він повідомив, що 11.10.2017 депутатами Черкаської міської ради прийнято рішення про припинення діяльності зазначеного підприємства та створення ліквідаційної комісії, яка розпочала роботу. Наразі визначається сума коштів, які потрібно виділити з міського бюджету для здійснення необхідних виплат при ліквідації підприємства.

З другого питання, стосовно роботи тимчасової комісії Маньківської районної державної адміністрації (далі – РДА), було заслухано голову Маньківської РДА І. Віштака. Він доповів, що з початку року міська тимчасова комісія провела 3 засідання, де звітували керівники підприємств-боржників, які мають заборгованість із виплати заробітної плати. Загальна сума такої заборгованості на підприємствах Маньківського району станом на 01.11.2017 складає 2,4 млн. грн. Основна частка боргу (1,9 млн. грн.) припадає на підприємства-банкрути. Можливості впливу місцевих органів влади та органів місцевого самоврядування на такі підприємства наразі вичерпані. Тимчасова комісія РДА постійно взаємодіє з керівниками економічно активних підприємств-боржників з метою ліквідації заборгованості із виплати заробітної плати, затверджено графіки погашення заборгованості. За результатами звіту голови Маньківської РДА, Комісією прийнято рішення звернутися до голови Черкаської ОДА щодо направлення запиту до Кабінету Міністрів України стосовно визначення подальших кроків у процедурі банкрутства ДП "Іваньківський цукровий завод".

Також Комісією було заслухано керівників двох економічно активних підприємств, на яких існує суттєва заборгованість із виплати заробітної плати. Директор департаменту управління персоналом і соціальних питань ПАТ "АЗОТ" (перебуває на обліку Відділення з 01.08.2017, наказ № 35) І. Умярова повідомила, що поточна заробітна плата на підприємстві виплачується вчасно, проте заборгованість у сумі близько 48 млн. грн., яка виникла під час простою підприємства, буде погашена частково у грудні поточного року, а повністю – до червня 2018 року.

Заступник генерального директора філії концерну "Техвоєнсервіс" "Черкаський автомобільний ремонтний завод" (внесено до бази підприємств області, що відзначаються підвищеним рівнем конфліктогенності) Г. Кузьменко доповів, що заборгованість із виплати заробітної плати виникла на підприємстві через зміну його підпорядкування. З 1 січня 2018 року філія буде підпорядкована не концерну, а безпосередньо Міністерству оборони України. Заборгованість із виплати заробітної плати заплановано погасити до 15.01.2018.

Комісією взято до уваги надану інформацію.

Крім того, Комісією заслухано звіт арбітражних керуючих двох підприємств-банкрутів стосовно погашення заборгованості із виплати заробітної плати.

По закінченню засідання Комісії О. Петренко поінформував працівників Відділення про результати її роботи та прийняті рішення.