E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

 

О. Петренко, головний спеціаліст відділення НСПП в Черкаській області

 

6 вересня 2017 року в приміщенні управління Держпраці у Черкаській області (далі – Управління) відбулася нарада, участь в якій взяли: заступник начальника Управління М. Жаркова, начальник відділу з питань додержання законодавства про працю Г. Кучер, а також начальник відділення НСПП в Черкаській області (далі – Відділення) С. Власенко та головний спеціаліст Відділення В. Драгомерецька.

Під час наради М. Жаркова доповіла про заходи, які вживалися Управлінням з метою недопущення порушень у сфері законодавства про працю і зайнятість населення та результати перевірок, здійснених його фахівцями на підприємствах, в установах та організаціях області у 2017 році. Крім того, вона повідомила про те, що з квітня поточного року Управління бере участь у пілотному інформаційному та інспекційному блоці компаній по боротьбі із незадекларованою працею. Загалом, тіньова зайнятість в Україні лише за даними Держстату сягає 26,2%. У Черкаській області найгірші показники в розрізі цієї проблеми демонструють сільськогосподарська та торгівельна галузі.

Г. Кучер ознайомила присутніх з основними засадами нової системи контролю за додержанням законодавства про працю і зайнятість населення. Постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2017 року № 295 затверджено порядок здійснення державного контролю у формі інспекційних відвідувань та виїзних інспектувань інспекторами праці за додержанням законодавства про працю і державного нагляду з цих питань. Цим порядком передбачено більше підстав для інспекційних відвідувань. В тому числі, такими є звернення працівників та фізичних осіб, рішення суду, а також, інформація ДФС, Держстату, Пенсійного фонду України та профспілкових організацій. Уточнено і порядок процедури проведення інспекційних відвідувань та виїзних інспектувань інспекторами праці. Основним документом при проведенні державного контролю визначено службове посвідчення інспектора праці. Реєстр зазначених посвідчень є доступним для контролю та загального ознайомлення. Разом з тим, постанова передбачає можливість створення робочих груп для контролю за додержанням законодавства про працю при органах місцевого самоврядування.

У свою чергу, С. Власенко ознайомив учасників наради з поточним станом соціально-трудових відносин (далі – СТВ) на підприємствах, в установах та організаціях області, зазначивши, що на підприємствах області основним негативним чинником залишається заборгованість із виплати заробітної плати.

З початку року Відділенням взято на облік 31 випадок дестабілізації стану СТВ на підприємствах області, 12 з яких на цей час врегульовано. Крім того, через несвоєчасне реагування роботодавців на законні вимоги працівників, відбувалися загострення стану СТВ. Це призвело до того, що наймані працівники вступили у 20 колективних трудових спорів (конфліктів) з роботодавцями та висунули до них 51 вимогу. Розпорядженнями Голови НСПП зазначені спори та вимоги зареєстровані. Всі ці випадки дестабілізації і загострення стану СТВ виникли через наявність заборгованості із виплати заробітної плати або невчасну її виплату.

Станом на 01.09.2017 року, за сприяння фахівців Відділення вже вирішено 32 вимоги найманих працівників. Також С. Власенко розповів про хід вирішення колективних трудових спорів (конфліктів) в структурних підрозділах ПАТ «Черкасиобленерго» та проблеми, які виникли через недосконалість системи взаєморозрахунків між провідними підприємствами області ПАТ «Азот» та ПАТ «Черкасиобленерго». Було відзначено, що через суттєву заборгованість із виплати заробітної плати з цих підприємств за власним бажанням звільнилася значна кількість висококваліфікованих працівників. Разом з тим, досягнуті між підприємствами домовленості та відновлені взаєморозрахунки вже дозволили знизити соціальну напругу в колективах. Поступово відновлюється їх повноцінна виробнича діяльність.

Крім зазначених, учасники наради розглянули інші актуальні питання взаємодії, визначені угодою про співпрацю.