E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

 

О.Федченко, головний спеціаліст відділення НСПП в Кіровоградській області

 

16 серпня 2017 року Л.Іващенко, в. о. начальника відділення НСПП в Кіровоградській області, взяв участь у спільному засіданні районної комісії з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати та єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та районної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення при виконавчому комітеті Фортечної районної у місті Кропивницькому ради (далі – Комісія).

 Засідання проходило під головуванням В.Закаблуковського, заступника начальника управління соціального захисту населення виконавчого комітету Фортечної районної у місті Кропивницькому ради, та за участю представників управління Держпраці у Кіровоградській області, управління Пенсійного фонду в місті Кропивницькому, Кіровоградського міського районного центру зайнятості, Федерації профспілок Кіровоградської області та ін.

На початку засідання було зазначено, що органам державної влади та місцевого самоврядування необхідно вживати спільні заходи, спрямовані на погашення заборгованості із заробітної плати та своєчасної її виплати, недопущення погіршення стану соціально-трудових відносин на підприємствах, установах, організаціях району, а тому дане питання залишається пріоритетним та буде продовжуватись робота в цьому напрямі.

З питань заборгованості із виплати заробітної плати та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування було заслухано керівників 4 підприємств (загальна сума заборгованості із заробітної плати по підприємствах склала 996,4 тис. грн.; заборгованість сплати ЄСВ – 4,1 млн. грн.). З питання виплати середньомісячної заробітної плати нижче мінімального рівня встановленого чинним законодавством та легалізації заробітної плати було розглянуто 10 підприємств.

Представниками вищезазначених підприємств було надано інформацію щодо причин утворення заборгованості із заробітної плати, чинників, які впливають на низький рівень виплати середньої заробітної плати та заходи, які вживаються ними з метою покращення фінансово-економічного стану підприємств.

Аналізуючи проблемні питання легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення було зазначено, що цей напрям є важливою складовою у динаміці розвитку економіки району (міста), збільшення надходжень до бюджету, пенсійного фонду та забезпечення належного захисту трудових прав найманих працівників.

Л. Іващенко взяв участь в обговорені питань порядку денного, надав роз’яснення щодо порядку усунення чинників дестабілізації стану соціально-трудових відносин та про заходи, спрямовані на поліпшення трудових відносин і запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів).

За підсумками засідання Комісією було рекомендовано суб’єктам господарювання вжити заходів щодо погашення заборгованості із заробітної плати, дотримуватись гарантій у виплаті заробітної плати найманим працівникам на рівні не нижче встановленого чинним законодавством та оформити трудові відносини з найманими працівниками відповідно до чинного законодавства.

Інформацію, отриману на засіданні, обговорено у Відділенні та взято до уваги з метою виконання основних завдань визначених Законом України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)».