E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

 

С. Замицький, начальник відділення НСПП в Полтавській області

13 квітня 2017 року відбулося друге засідання обласної міжвідомчої робочої групи (далі – Робоча група) з питання забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати. Цей колегіальний орган, який очолив заступник голови облдержадміністрації О. Пругло, було утворено в січні 2017 року на виконання доручення Віце-прем’єр-міністра України П. Розенка.

Відділення НСПП в Полтавській області (далі – Відділення) представлене в Робочій групі його начальником С. Замицьким.

На засіданні було розглянуто п’ять питань.

Заслухано інформацію Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області про результати моніторингу показників, у зв’язку з підвищенням мінімальної заробітної плати. Наголошено, що всупереч побоюванням про масове недотримання роботодавцями підвищеного розміру мінімальної заробітної плати та переведення працівників на неповний робочий час, такі випадки були нечисленними у січні, та майже відсутні за підсумками лютого.

Далі керівники департаментів облдержадміністрації, що опікуються питаннями освіти і науки, охорони здоров’я, культури повідомили про стан оплати праці в установах і закладах бюджетної сфери. З’ясовано, що в січні, в порівнянні з груднем минулого року, збільшилася кількість працівників, яким виплачено мінімальну заробітну плату менше встановленого рівня. Проте, в лютому вона була донарахована.

Розглянули також питання стану та перспектив фінансового забезпечення закладів ветеринарної медицини. Взяли до уваги, що на їх потреби необхідно додатково виділити з обласного бюджету 7,4 млн. грн., про що від імені Робочої групи буде підготовлене звернення до обласної ради.

Заслухавши інформацію щодо нарахування заробітної плати працівникам Полтавської дирекції ПАТ «Укрпошта» встановили, що роботодавець забезпечує виплату мінімальної зарплати 3,2 тис. грн., з урахуванням фактично відпрацьованого найманими працівниками часу, та має наміри і реальні можливості для підвищення середнього розміру заробітної плати.

На завершення засідання Робоча група обговорила інформацію управління Держпраці у Полтавській області про результати заходів контролю за нарахуванням заробітної плати у розмірі, не менше мінімальної та переведення працівників на скорочену тривалість робочого часу. З’ясовано, що з початку року до управління надійшло 120 звернень з цих питань, проведено 86 перевірок, але підтвердилося лише два факти порушень в частині недотримання законодавчо встановленого рівня мінімальної заробітної плати в бюджетних закладах Миргородського та Глобинського районів. Обидва вони вже усунуті.

У ході засідання головуючим дані доручення, спрямовані на забезпечення безумовного дотримання законодавства про працю та про оплату праці.

Підсумки засідання Робочої групи обговорені у Відділенні та використані при плануванні його подальшої діяльності.