E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

 

М. Максименко, заступник начальника відділення НСПП в Чернігівській області

122 серпня 2016 року, на запрошення заступника голови Чернігівської обласної ради А. Дідура, начальник відділення НСПП в Чернігівській області (далі – Відділення) О. Дєдіков взяв участь у розширеній нараді представників органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, організацій роботодавців та профспілок.

Метою заходу було визначення та зближення позицій, досягнення спільних домовленостей і прийняття узгоджувальних рішень сторонами соціального діалогу.

Відкрив нараду заступник голови обласної ради А. Дідур, який ознайомив присутніх із зверненням Міністерства соціальної політики України щодо сприяння забезпеченню дотримання вимог Закону України "Про соціальний діалог в Україні".2

А. Дідур зазначив, що в період упровадження системних соціально-економічних реформ в державі, виконання важливих завдань у різних сферах суспільного життя та в умовах децентралізації влади, на сьогодні особливої ваги набуває соціальний діалог.

Учасники наради заслухали начальника Відділення О. Дєдікова, який звернув увагу на те, що ефективний соціальний діалог є необхідною умовою європейської інтеграції та підвищення рівня економічного розвитку країни і являє собою конструктивну співпрацю між урядом, профспілками, роботодавцями, що проявляється у веденнях консультацій, переговорів, а також інших форм соціально-політичних контактів. Підкреслив, що склад суб’єктів профспілкової сторони й сторони роботодавців як на національному, галузевому так і на територіальному рівнях визначається за критеріями репрезентативності. Метою оцінки відповідності критеріям репрезентативності на територіальному рівні є участь репрезентативних профспілок і роботодавців у колективних переговорах з укладення територіальних угод та для делегування представників до органів соціального діалогу. У зв’язку із зазначеним, Відділення виконуючи свої функції і повноваження, систематично направляє відповідні інформаційні матеріали до районних державних адміністрацій, районних, міських рад, об’єднань профспілок та роботодавців для підвищення правової культури зацікавлених сторін соціального діалогу.

Користуючись нагодою присутнім були вручені підготовлені Відділенням методичні матеріали щодо порядку оцінки відповідності критеріям репрезентативності та підтвердження репрезентативності суб’єктів сторін профспілок і організацій роботодавців.

В обговоренні порушеного питання взяли участь голова Федерації профспілкових організацій області І. Москаленко; очільник обласної організації роботодавців В. Козирь; керівник обласної організації роботодавців "Сіверщина" В. Лазар та голова територіального форуму профспілкових організацій Чернігівщини С. Павленко.

Підбиваючи підсумки наради А. Дідур наголосив на ключовій ролі розвитку ефективного соціального діалогу в області при ухваленні рішень і безумовному їх виконанні. Спільні зусилля органів місцевого самоврядування, органів виконавчої влади, організацій роботодавців і профспілок, представників громадськості мають спрямовуватись на зміцнення економіки, покращення інвестиційного клімату, а також виконання інших завдань державного розвитку.

Учасникам наради було запропоновано напрацювати конкретні пропозиції щодо сприяння забезпеченню дотримання вимог Закону України "Про соціальний діалог в Україні", шляхом залучення соціальних партнерів до процесу формування і прийняття рішень щодо реалізації економічної політики регіону та регулювання соціально-трудових відносин.