E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

Сектор аналітично-інформаційної роботи та прогнозування відділення НСПП в Черкаській області

04 липня 2014 року, в залі примирних процедур відділення НСПП в Черкаській області (далі – Відділення), відбулося засідання «круглого столу» за участю голови Федерації профспілок Черкаської області (далі – Федерація) П.В. Шевченка, представників Федерації та фахівців Відділення на тему: «Стан соціально-трудових відносин в колективах підприємств, установ, організацій області у І півріччі 2014 року».

Відкриваючи засідання, начальник Відділення С. Власенко поінформував присутніх з результатами роботи Відділення у січні-червні 2014 року. Зокрема, він зазначив, що в цілому стан соціально-трудових відносин в колективах найманих працівників підприємств, установ, організацій Черкаської області у січні-червні 2014 року характеризувався як стабільний. Акцій соціального протесту, пов’язаних з дестабілізацією та загостренням стану соціально-трудових відносин у трудових колективах області, у звітний період не відбулося.

Проте, виникнення на окремих підприємствах області негативних чинників економічного та соціального характеру, створювало передумови для соціального напруження.

Передусім, негативно позначається на стані соціально-трудових відносин спад обсягів виробництва, збитковість підприємств, обмежене фінансування, недофінансування місцевими та державним бюджетами передбачених законодавством відповідних призначень, несвоєчасне надходження субвенцій на відшкодування витрат підприємств, дотацій на компенсацію збитків підприємств через державне регулювання цін і тарифів, несвоєчасна виплата та наявність заборгованості із виплати заробітної плати, сума якої з початку 2014 року в цілому по області збільшилася на 65,2% та станом на 1 червня 2014 року становила 19,2 млн. грн., неповна зайнятість найманих працівників, невиконання роботодавцями вимог чинного законодавства про працю та положень колективних договорів, не реагування роботодавців на вимоги найманих працівників на доконфліктній стадії тощо.

У звітному періоді Відділення сприяло вирішенню 3 вимог найманих працівників у 2 колективних трудових спорах, було взято на облік 18 випадків дестабілізації стану соціально-трудових відносин на 16 підприємствах, установах організаціях та 19 чинників дестабілізації стану соціально-трудових відносин. Крім того, Відділення продовжувало здійснювати заходи щодо врегулювання 5 випадків дестабілізації на 5 підприємствах та 6 чинників дестабілізації стану соціально-трудових відносин, які виникли в минулому році.

У січні-червні 2014 року вирішені та зняті з реєстрації 2 колективні трудові спори та 3 вимоги найманих працівників, попереджено виникнення 15 колективних трудових спорів на 15 підприємствах, усунено 16 чинників дестабілізації стану соціально-трудових відносин, погашено заборгованості із виплати заробітної плати у сумі 1,6 млн. грн.

З метою всебічного розширення співробітництва щодо поліпшення стану соціально-трудових відносин на підприємствах, в установах та організаціях Черкаської області, запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів), сприяння їх вирішенню, у рамках діючої Угоди між Федерацією профспілок Черкаської області та відділенням НСПП в Черкаській області у січні-червні 2014 року проведено 3 робочі зустрічі з головами обласних галузевих об’єднань профспілок, 1 спільна нарада та 4 засідання «круглого столу».

У своєму виступі, голова Федерації П. Шевченко підвів підсумки багаторічної плідної взаємодії Федерації з Відділенням у питаннях поліпшення стану соціально-трудових відносин на підприємствах, в установах та організаціях області, вдосконалення колективно-договірного регулювання трудових і соціально-економічних відносин.

Він зазначив, що відповідно до умов Угоди про співпрацю, Федерація профспілок інформує Відділення про виникнення на підприємствах, в установах та організаціях, де є профспілкові організації, випадків загострення стану соціально-трудових відносин, колективних трудових спорів (конфліктів). Представники галузевих профспілкових організацій, спеціалісти Федерації профспілок області та Відділення спільно відвідують колективи підприємств, де є загострення стану соціально-трудових відносин, надають консультації та правову допомогу членам профспілок з питань захисту їх соціально-економічних та трудових прав, а також вирішення колективних трудових спорів (конфліктів).

П. Шевченко запевнив, що і надалі Федерація профспілок області буде зміцнювати співпрацю із Відділенням у захисті соціальних прав і свобод працівників, стабілізації стану соціально-трудових відносин та запобігання акціям соціального протесту та страйкам.