E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

 

Ю. Сімонишина, головний спеціаліст відділення НСПП у Вінницькій області

Vin1903201919 березня 2019 року, у рамках співпраці відділення НСПП у Вінницькій області (далі – Відділення) та Департаменту соціальної і молодіжної політики Вінницької ОДА (далі – Департамент), у приміщенні Відділення було проведено чергове засідання круглого столу за участі фахівців Відділення та представників Департаменту.

Обговорено ряд актуальних питань, зокрема:

– динаміку заборгованості із виплати заробітної плати на підприємствах, в установах, організаціях області;

– соціально-економічний стан підприємств, які внесені у Базу даних підприємств, що відзначаються підвищеним рівнем конфліктогенності;

– стан соціально-трудових відносин (далі – СТВ) підприємств, які перебувають в системі запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів);

– стан СТВ на підприємствах електротранспорту міста.

У ході зустрічі було проаналізовано загальний стан СТВ у трудових колективах підприємств області, основні проблемні питання їх діяльності, невирішеність яких спричинила несвоєчасність виплати поточної заробітної плати.

За статистичними даними, станом на 01.03.2019 загальна сума боргу із виплати заробітної плати по області становила 16,5 млн. грн., з яких 5,6 млн. грн. заборгованість економічно активних підприємств; 10 млн. грн. підприємств-банкрутів; 949,4 тис. грн. підприємств, які призупинили господарську діяльність.

У порівнянні з попереднім місяцем заборгованість із виплати заробітної плати зросла на 10,2%, порівняно із заборгованістю станом на початок 2019 року – на 39,3%.

Особливу увагу учасників засідання було приділено ситуації, що склалась на підприємствах з підвищеним рівнем конфліктогенності, а також на підприємствах, стан СТВ яких перебуває у системі запобігання виникненню КТС(К) Відділення.

Зокрема, обговорено причини зростання заборгованості із виплати заробітної плати у ПрАТ "Гніванський завод спецзалізобетону" (на 30%), ТОВ "Віндор" (на 56,3%) та на ДП "Юрковецький спиртовий завод" (на 4,2%), а також заходи, що вживаються для її погашення.

Також, у зв’язку з підготовкою комплексного аналізу стану СТВ на підприємствах міського електричного транспорту, де упродовж 2016-2018 років Відділення сприяло вирішенню КТС(К), запобігало їх виникненню та здійснювало заходи щодо стабілізації стану СТВ під час проведення найманими працівниками акцій соціального протесту, страйків, учасниками круглого столубуло обговорено стан СТВ на підприємствах електротранспорту міста, проблемні питання та перспективи розвитку галузі.

У підсумку досягнуто домовленість щодо планів подальшої взаємодії, узгоджено позиції щодо організації спільних виїзних засідань та семінарів.