E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

 

О. Погуляй, головний спеціаліст відділення НСПП в Полтавській області

 

POL19032019За ініціативи відділення НСПП в Полтавській області (далі – Відділення) 18 березня 2019 року в приміщенні управління соціального захисту населення Полтавської райдержадміністрації (далі – УСЗН), під головуванням начальника УСЗН О. Носенко відбулась нарада, участь в якій взяли: начальник Відділення О. Атаманюк, головний спеціаліст Відділення О. Кротова, завідуюча інформаційно-консультаційним центром НСПП (далі – ІКЦ НСПП) по Полтавському району Н. Жученко та начальники відділів УСЗН.

Під час наради розглядались питання щодо стану заборгованості із виплати заробітної плати, стану соціально-трудових відносин (далі – СТВ) на підприємствах району та укладення колективних договорів.

Зокрема, О. Носенко поінформувала, що у ПрАТ "Будівельне управління № 9" має місце заборгованість із виплати заробітної плати у сумі 289,2 тис. грн. Стан СТВ на підприємстві неодноразово перебував на обліку Відділення в системі запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) (далі – КТС(К)), на сьогодні виробничої діяльності підприємство не проводить, наймані працівники звільнені.

Результати моніторингу стану виплати заробітної плати на підприємствах району показали, що є підприємства, де періодично затримується виплата поточної заробітної плати. Конфліктні ситуації на підприємствах району з початку 2019 року не виникали.

Проводиться робота щодо недопущення виникнення заборгованості із виплати заробітної плати на підприємствах, зокрема, надсилаються листи основним дебіторам підприємств-боржників, організаціям вищого рівня. Керівники підприємств-боржників заслуховуються на засіданнях районної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

У районі зареєстровано 185 колективних угод на підприємствах, в установах та організаціях. Упродовж січня-лютого 2019 року зареєстровано 7 договорів та внесено три зміни до колективних угод. Інформація щодо порушення умов колективних договорів не надходила.

У ході наради О. Атаманюк зазначила, що при активній позиції найманих працівників, дієвим способом привернення уваги роботодавців є реєстрація КТС(К) на підприємствах. Також, вона поінформувала про хід вирішення двох КТС(К) у РЛП "Кременчуцькі плавні" м. Кременчук та на ДП "Полтавський КХП" м. Полтава.

Окрім того, було відзначено роботу завідуючої ІКЦ НСПП по Полтавському району Н. Жученко, яка за активну позицію та вагомий внесок у розвиток соціального діалогу серед учасників СТВ нагороджена Почесною грамотою НСПП.

У ході наради були підбиті підсумки співпраці, обговорені спільні заходи, спрямовані на своєчасне реагування та усунення чинників дестабілізації СТВ у колективах Полтавського району в разі їх виникнення.

Додатково представникам УСЗН надано методичні матеріали та буклети, розроблені Відділенням для використання в роботі.

Інформацію, отриману в ході наради, доведено до відома працівників Відділення.