E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

 

 С. Демченко, головний спеціаліст відділення НСПП в Донецькій області

 08 лютого 2019 року у м. Краматорськ відбулась робоча зустріч представників Донецької ОДА з представниками профспілок та їх об'єднань під головуванням заступника голови Донецької ОДА І. Стокоза.

 

У зустрічі взяв участь начальник відділення НСПП в Донецькій області (далі – Відділення) А. Хімчак.

На заході були присутні керівники департаментів Донецької ОДА, представник головного управління юстиції у Донецькій області, голови обласних профспілок, голови територіальних комітетів.

На порядку денному розглядалися питання:

1. Про фонд опали праці на 2019 рік закладів охорони здоров'я, що фінансуються з місцевих бюджетів.

2. Про фінансування установ культури. Про стан виконання постанов КМУ від 11.01.2018 № 22 "Про підвищення оплати праці педагогічних працівників", від 11.01.2018 № 23 "Про внесення змін до деяких постанов КМУ".

3. Про роботу нотаріату з вчинення нотаріальних дій з документами, що вимагають невідкладного засвідчення.

З питання диспропорції в оплаті праці працівників закладів охорони здоров'я виступив голова Донецької обласної організації профспілки працівників охорони здоров'я України В. Доценко. Так, він зазначив, що у містах і районах середній рівень оплати праці лікарів коливається від 5900 грн. до 9600 грн. за місяць. Це пов'язано з можливістю міст і районів збільшувати розмір заробітної плати за рахунок своїх бюджетів. Турбує скорочення фельдшерсько-акушерських пунктів у Покровському районі та скорочення 100 працівників стоматологів м. Мирноград без згоди профспілок.

Представник Департаменту охорони здоров'я ОДА А. Стельмашонок зазначила, що у закладах охорони здоров'я відсутня заборгованість із виплати заробітної плати. У 2018 році у галузі охорони здоров'я планувалось спрямувати 1,9 млрд. грн. на виконання 52 заходів та 115 проектів. Профінансовано реалізацію 48 заходів у сумі 271,4 млн. грн. (61,8%). Фінансування здійснювалось за кошти обласного бюджету – 134,4 млн. грн., бюджетів міст, районів, ОТГ – 96,7 млн. грн., коштів підприємств – 180,1 тис. грн. та інших джерел – 40,1 млн. грн. Проводились заходи щодо удосконалення первинної медико-санітарної допомоги, оптимізації мережі та діяльності закладів первинної, вторинної і третинної медичної допомоги. На даний час функціонують 33 центри первинної медико-санітарної допомоги. Чисельність лікарів у закладах охорони здоров'я на зайнятих посадах складає 5325 особи (укомплектованість штатних посад фізичними особами – 63,7%), середнього медичного персоналу – 13523 особи (81,3%).

Далі по першому питанню виступив начальник Відділення, який запропонував провести круглий стіл за участю профспілок, органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування міст і районів, де найбільше виникає конфліктних питань щодо реформування галузі охорони здоров'я та рівня оплати праці.

По другому питанню виступила в. о. начальника управління культури А. Певна, яка розповіла про виконання постанов КМУ від 11.01.2018 № 22 "Про підвищення оплати праці педагогічних працівників" від 11.01.2018 № 23 "Про внесення змін до деяких постанов КМУ". На її переконання ці постанови виконуються, але через різні можливості місцевих бюджетів є коливання у виплаті надбавок працівникам закладів культури від 10% до 30%, що є в межах цих постанов. Профспілки погодились з її виступом, але вважають, що рівень заробітної плати повинен бути значно більше.

По третьому питанню виступив заступник голови Донецької обласної ради профспілок Д. Самбурський, який зауважив, що нотаріуси деяких міст, зокрема, м. Добропілля працюють незадовільно. Так, мешканці міста скаржаться на приватних нотаріусів через відмови у засвідченні документів та підписів. Представник головного управління юстиції у Донецькій області прийняв до уваги зауваження профспілок на дії нотаріусів, та звернув їх увагу на малу кількість нотаріусів у окремих містах і районах області.

По закінченню заходу проведено нараду з фахівцями Відділення щодо ознайомлення з результатами робочої зустрічі.